Maršová (ČSSD): 7. říjen - Kdo to ví, že je to světový den za důstojnou práci?

07.10.2013 18:54

Kdo by se nadál, že dvacet tři let po revoluci budeme v hájení pracujících považováni téměř za rozvojovou zemi a „švarc systém“ a osekání Zákoníku práce za pravicový lék, který má postavit naši ekonomiku na nohy.

Maršová (ČSSD): 7. říjen - Kdo to ví, že je to světový den za důstojnou práci?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Aby se někteří podnikatelé vyhnuli placení daní a pojištění, tak svým zaměstnancům nabízejí minimální mzdu a zbytek načerno, a zoufalí lidé, nemající jinou možnost ji berou. Je spíše pravidlem, že lidé pracují deset hodin denně, aniž dostanou zaplaceno za práci přesčas, o příplatcích za soboty a neděle nemluvě. Bezpečnost práce, pracovní a ochranné pomůcky jsou brány jako zlo, zvyšující náklady a snižující zisky. Je vidět zedníky v pantoflích. Statistika udává, že padesát procent pracovních kontraktů jsou práce, které nejsou pod ochranou „Zákoníku práce“. Kvete u nás agenturní zaměstnávání, kdy pracující nemají žádná práva. Je zde generace převážně mladých mužů, která ještě nikdy neměla zaměstnání s pracovní smlouvou a jsou živi z brigád a příležitostných prací, kde vyplácené peníze jim neumožňují platit zdravotní ani sociální pojištění a nejsou tak důchodově pojištěni.

Braňme práci, kde můžeme uplatnit svoji kvalifikaci a za kterou dostaneme spravedlivou mzdu, která nás a naše děti uživí. Nenechejme si namluvit, že v dnešní ekonomice nelze mít pracovní smlouvu na dobu neurčitou, s výpovědí podle zákona, s 8,5 hodinovou denní pracovní dobou, s nárokem na zajištění v době nemoci a důchodu. Buďme spolu solidární, dnes jde o horníky a zítra o nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.