Matějka (SPOZ): Nelze stále zvýhodňovat církevní památky na úkor obecních a nesakrálních památek

20.02.2019 6:39

Dlouhodobě se netajíme s názorem, že je třeba zdanit církve i restituce a zpovzdálí se dívat jak jsou církve dotačně i daňově zvýhodňovány na úkor škol, nemocnic, spolků a firem. Doposud takto nastavená kritéria hodnocení zvýhodňují v hodnocení církevní památky na úkor ostatních obecních, městských, ale i soukromých památek.

Matějka (SPOZ): Nelze stále zvýhodňovat církevní památky na úkor obecních a nesakrálních památek
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

I proto jsem inicioval  ve Výboru pro Kulturu a památkovou péči Královéhradeckého kraje revizi přenastavení  dvou hodnotících kritérií při vyhodnocování grantů na podporu objektů v oblasti památkové péče. Děkuji většině kolegů, že to podpořili. Nyní již čekáme na jejich zpracování ze odborů a oddělení, abychom je mohli projednat pro  Dotační programy  Kultura a památková péče na rok 2018.

Úřad je precizní při vyhodnocování žádostí. Je však pak na zastupitelstvu, aby  změnu v renastavení hodnotících kritérií upravil a eliminoval subjektivitu při hodnocení. 

Není vhodné v hodnotícím procesu církevní objekty zvýhodňovat s ohledem na zcela zásadní fakt tzv. „restitucí“ ve výši 134 miliard Kč. Současná vláda navzdory heslům z minulých voleb, tyto restituce nezrevidovala a poměrně brzo po ustanovení parlamentní komise to včele s premiérem koaličně hodila pod stůl.  I proto není obhajitelné nadále upřednostňovat církevní objekty, když se obcím se nedostává prostředků na opravy jejich památek. MKČR rovněž při rozdělování státních dotací v oblasti asi 6 památkových programů preferuje církve. Proto  v krajích nastavme  rovná pravidla při hodnocení při rozdělování finančních prostředků pro opravy památek pro všechny, aby se zastavila diskriminace ostatních nesakrálních památek a objektů.

Miroslav Matějka, zastupitel Královéhradeckého kraje a krajský předseda SPO (Zemanovci)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…