Mečl (ČSSD): Co se děje ve zdravotnictví v kraji?

28.09.2015 18:34

Řadu let fungovalo zdravotnictví v našem kraji pro občany poměrně dobře. První závažnější problém se objevil letos na jaře v nemocnici v Semilech, kde přechodně došlo k uzavření lůžek na chirurgii. A protože nemocnice patří městu, bylo z toho malé politické zemětřesení.

Mečl (ČSSD): Co se děje ve zdravotnictví v kraji?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Následovaly zprávy z frýdlantské nemocnice provozované soukromým subjektem. Občané Frýdlantského výběžku se v létě dozvěděli o uzavření lůžkové interny k 1. září 2015.  Budovy nemocnice však vlastní město, a tak se i zde věc dostala na stůl zastupitelům. Obě tyto události hrozily, nebo hrozí zhoršením přístupu obyvatel ke zdravotní péči v dané oblasti. Uzavírání oddělení nemocnic v tomto případě mají  společného jmenovatele, tím je nedostatek lékařů. Bez lékařů a sester prostě nemocnice, ale i ambulance v terénu fungovat nemohou. Pokud se podíváme, jak vypadá například věková struktura lékařů v terénu nebo kolik některé nemocnice v Libereckém kraji inzerují volných míst, lze poměrně jednoduše zjistit, že něco není v pořádku. Proklamace manažerů a některých politiků o skvělém fungování zdravotnických zařízení se pak dostávají do poněkud jiného světla. Příliš se nemluví ani o tom, že v řadě nemocnic je část zdravotníků dlouhodobě přetěžována, když pracují za chybějící síly. Spolu s nedodržováním zákoníku práce u přesčasů lékařů se situace může dále zhoršovat a nakonec mít dopad na pacienty a snížit kvalitu poskytované péče. Nelze pominout ani vliv blízkosti hranic s Německem, kde si nastupující lékař vydělá i 3 – 4krát víc než u nás. Mladí lidé dnes umějí jazyky a nejsou-li již usazeni, nemůže jim nikdo zakázat začít jinde za nesrovnatelně lepších podmínek. Nedostatek zdravotníků v našem kraji, ať lékařů řady odborností, ale i sestřiček, ty chybí třeba na jednotkách intenzivní péče, zde trvá již více let a výrazně se začal projevovat v letošním roce, uzavíráním základních oddělení v malých nemocnicích. Personální krize ve zdravotnictví nejen Libereckého kraje je ale mnohem hlubší, týká se totiž nejen malých nemocnic. Proto, ne náhodou, premiér Bohuslav Sobotka spolu s ministrem zdravotnictví jako prioritu pro resort stanovili zvýšení finančního ohodnocení zdravotníků a spolu s dalšími kroky tak pomáhají i našemu kraji. Kroky vlády a ministerstva, ale jistě nebudou stačit. Zodpovědnost za zdraví obyvatel totiž mají i zřizovatelé nemocnic,ať jde o Liberecký kraj nebo města. Zodpovědné osoby se proto musí začít okamžitě problémem zabývat a detailně jej zanalyzovat, kolik zdravotníků máme a kolik jich bude v dalších letech potřeba. Teprve poté bude možné připravit skutečnou koncepci zdravotnictví v kraji jako celku a strategicky odvětví řídit v dalších letech ke spokojenosti občanů. Jsem přesvědčen, že nedostatek zdravotníků bude třeba akcentovat v jednotlivých rozpočtech různými typy pobídek, jako jsou například stipendia apod. V našem kraji musíme řešit nejen léta zanedbávané investice do budov zdravotnických zařízení, ale i to, aby tam měl kdo pracovat. Zjednodušení problematiky zdravotnictví na modlu zvanou zisk občanům doktora a sestru tam, kde by měli být, nepřinese.

MUDr. Jan Mečl
člen Výboru zdravotnictví Zastupitelstva Libereckého kraje a zastupitel SML za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…