Michálek (Piráti): Rozhořčení taxikářů chápu, ale to je neomlouvá

22.09.2017 21:30

Piráti k napjaté situaci mezi taxikáři a řidiči UBERu v Praze

Michálek (Piráti): Rozhořčení taxikářů chápu, ale to je neomlouvá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lídrem pražské kandidátky Pirátů je Jakub Michálek

Rozhořčení taxikářů z neschopnosti města a ministerstva chápu, ale rozhodně je to neomlouvá. Podstatné však teď je, že aplikace jako Uber a Liftago jsou nový vynález, který převrací poměry ve společnosti a naše legislativa ho musí dohnat. Stejně jako když byla objevena železnice, musely se aktualizovat dopravní pravidla, která počítala jen s koňskými spřeženími.

Jak primátorka, tak ministr dopravy byli nominováni za ANO a stačilo se domluvit na tom, jak má nová regulace vypadat. Praha má podle Ústavy právo navrhnout aktualizaci zákona; protože je v Česku jediné město, kde Uber jezdí, bylo by to i logické. Návrh Pirátů projednal výbor pro legislativu letos v červnu, vláda téměř jistě tento rok nic neudělá (jak vyplývá z dopisu od premiéra Sobotky) a s primátorkou jsme diskutovali o možnosti přijetí nového zákona jako v červnu schválili v Estonsku, který by vnesl do současné situace férové podmínky. Neschopnost vlády a vedení Magistrátu poškozuje všechny poctivé podnikatele.

Prosazujeme aktualizaci zákonů, aby zohlednily pokrok v technologiích a zavedly férové prostředí. Zákon má jasně určit hranici mezi přivýdělkem a podnikáním, zrušit majáček a taxametr tam, kde se přeprava objednává předem pomocí digitální aplikace, a donutit všechny řidiče i digitální platformu samotnou k důslednému placení daní. Tento přístup je jediným dlouhodobým a skutečným řešením napjaté situace po vynálezu nových apek pro přepravu.

Jakub Michálek
předseda klubu Pirátů v Zastupitelstvu hl. m. Prahy

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…