Michalik (STAN): Středočeští náměstci hejtmana berou dva platy za poloviční práci

14.12.2014 11:23

Někteří náměstci hejtmana vykonávají po komunálních volbách funkce uvolněných starostů či místostarostů.

Michalik (STAN): Středočeští náměstci hejtmana berou dva platy za poloviční práci
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Jiří Peřina je uvolněným radním a náměstkem hejtmana, zároveň je uvolněným starostou Hořovic. Marek Semerád je uvolněným radním a náměstkem hejtmana, současně je uvolněným starostou Cerhenic. Zuzana Moravčíková je uvolněnou radní a náměstkyní hejtmana a také uvolněnou místostarostkou Kutné Hory.

Pojem uvolněný člen zastupitelstva znamená, že zastupitelstvo svým rozhodnutím uvolní takového člena z jeho jiného zaměstnání, aby se mohl plně věnovat funkci, do které byl zvolen, tedy tuto funkci vykonávat tzv. "na plný úvazek" jako své "hlavní zaměstnání". Středočeští zastupitelé za ČSSD Peřina, Semerád a Moravčíková se nechali takto uvolnit  koaličními zastupiteli pro výkon funkce náměstka hejtmana. Po komunálních volbách se však nechali uvolnit ještě jednou, a to svými domovskými zastupitelstvy, k výkonu dalších funkcí. Pobírání mzdy z několika plnohodnotných "pracovních poměrů", u kterých se předpokládá výkon na plný úvazek,  je pro nás nepřijatelné a neetické. Považujeme to za jeden z projevů stále přežívající bolševické politické nekultury. Je to stejně neetické jako bylo neetické mnohoobročnictví v době Jana Husa, kdy jeden církevní hodnostář obsadil několik výnosných úřadů a far, které samozřejmě nestačil obhospodařit.

Předseda klubu TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN) k tomu sděluje: „Naši kolegové z ČSSD onemocněli funkcionářskou nemocí zvanou kumulace placených funkcí. Svým chováním přispívají k rozkladu tradičního politického systému. Normálního občana otráví natolik, že nechce mít s politikou nic společného.  Svým postojem přispívají k šíření názoru, že cílem vstupu do politiky je nahrabat si. Dokonce nerespektují výsledky vnitrostranického referenda vlastní strany, ve kterém se členové ČSSD jednoznačně vyslovili pro omezení kumulace veřejných placených funkcí. Není se však čemu divit, když mnohoobročnictví má ve středočeské ČSSD velkou tradici. Nedávno ještě ke středočeským kumulátorům placených veřejných funkcí patřil dnešní ministr Chládek, bývalý hejtman Řihák a také současný hejtman Petera, byť u něj oceňuji, že prozřel a dnes se plně věnuje pouze práci hejtmana.“

Klub TOP09 a STAN žádá,  aby středočeské zastupitelstvo zrušilo uvolnění zastupitele Peřiny, Semeráda a Moravčíkové k výkonu funkce náměstka hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…