Mihola (KDU-ČSL): Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemají být na prvním místě

04.07.2016 16:52

Poté, co první pokus skončil taškařicí, se napodruhé podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit omezení prodejní doby v malo a velkoobchodě během osmi státních svátků v sedmi dnech.

Mihola (KDU-ČSL): Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemají být na prvním místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

Dlouhodobě považuji toto opatření jako kultivující. Mám jasno v tom, že jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nemají být až na prvním místě.

Ve většině zemí západní Evropy v tom mají jasno. Německo, Rakousko a další země nejsou méně tržní, ani je tato opatření neposílají na hospodářské dno Evropy.

Domnívám se tedy, že tímto opatřením nedojde k žádnému ekonomickému brzdění. Kdyby to fungovalo tak, že otevřené supermarkety a hypermarkety tolik tu ekonomiku ženou, tak jsme dávno západní státy nejen dohnali, ale za to čtvrtstoletí, co máme všechno daleko více a skoro bez hranic otevřené, předehnali. Věřím, že rodiny i jednotlivci nezůstávají v tu dobu doma, ale vyráží po naší zemi, takže i oni napomáhají ekonomickému růstu využíváním nejrůznějších služeb. Berme to pozitivně, je to kultivující návrh.

Měli bychom hlavně myslet na ty, kterých se to týká, na ty prodavače a prodavačky, jejich rodiny a jejich práva. Často místo těch chimérických příplatků dostávají k dispozici pouze náhradní volno, nebo takovou náhradu, která nestojí za řeč. Věřím, že zákon, který KDU-ČSL dlouhodobě podporuje a který přispívá k lepšímu skloubení rodinného a pracovního života, udělal radost mnoha prodavačkám a prodavačům.

Mrzí mě, že návrh přišel ze Senátu bez jakékoliv úpravy. V době, kdy různé ankety a výzkumy ukazují, že lidem toto opatření nevadí nebo přijde normální, byl důvod k tomu, aby návrh obsahoval všech čtrnáct státních svátků ve třinácti dnech. Beru to pozitivně - bude možnost přijít s novelou, která zbylé státní svátky doplní.

Jiří Mihola
předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.