Ministr Bartoš: Prioritou předsednictví v Radě EU je politika soudržnosti

21.06.2022 17:33 | Tisková zpráva

Ministr Ivan Bartoš představil priority resortu pro období českého předsednictví v Radě EU.

Ministr Bartoš: Prioritou předsednictví v Radě EU je politika soudržnosti
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Ministerstvo pro místní rozvoj se během českého předsednictví v Radě Evropské unie prioritně zaměří na politiku soudržnosti, regionální rozvoj, cestovní ruch a elektronizaci veřejných zakázek. Informace o konkrétních aktivitách úřadu a jejich benefitech pro české regiony, podnikatele i občany přináší nově spuštěné webové stránky.

Česká republika se 1. července ujímá svého již druhého předsednictví v Radě Evropské unie. Ministerstvo pro místní rozvoj vybralo ze své široké a dlouhodobě zpracovávané agendy čtyři oblasti, kterým hodlá během následujících šesti měsíců věnovat ještě vyšší prioritu. „Veškerou činnost podřizujeme základnímu úkolu předsednictví, totiž zajištění kontinuity fungování a směřování EU. První prioritou je tak logicky politika soudržnosti, což je osvědčený nástroj pomáhající snižovat rozdíly ve vyspělosti mezi jednotlivými regiony,“ vysvětluje místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Ze stejného důvodu jsme jako prioritu zvolili také regionální rozvoj. V souladu s našimi dosavadními aktivitami budeme akcentovat i elektronizaci veřejných zakázek, která i malým a středním podnikatelům přinese snížení administrativní zátěže a umožní přístup k novým zakázkám. Čtvrtou prioritou ministerstva pak bude cestovní ruch, u kterého se zaměříme mimo jiné na otázky udržitelnosti, odolnosti, ochrany spotřebitele a digitalizace,“ dodává ministr. Dění ve zmíněných prioritních oblastech se bude ministerstvo podle Ivana Bartoše snažit ovlivnit tak, aby byly maximálně zohledněny zájmy českých regionů, podnikatelů i občanů.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Aktivity ministerstva v prioritních oblastech podpoří během půlročního českého předsednictví v Radě EU více než dvě desítky mezinárodních jednání, konferencí, workshopů a dalších akcí. Z těch klíčových můžeme zmínit zářijové neformální jednání ministrů zodpovědných za politiku soudržnosti, 213. jednání Byra Evropského výboru regionů, říjnovou konferenci k politikám architektury a stavební kultury, listopadové Evropské fórum cestovního ruchu či na prosinec naplánovanou odbornou konferenci programu ESPON.

Pro zájemce o podrobnější informace k jednotlivým prioritám a souvisejícím akcím připravilo ministerstvo webové stránky ZDE.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

23:08 Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech