Ministr Chovanec: Kdo si myslí, že v migračních vlnách přicházejí pouze andělé, je naivní

20.04.2016 19:05

Projev na 22. schůzi Senátu 20. dubna 2016 k Balíčku opatření ke kontrole nabývání a držení zbraní a proti nedovolenému obchodu se střelnými zbraněmi a výbušninami:

Ministr Chovanec: Kdo si myslí, že v migračních vlnách přicházejí pouze andělé, je naivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Vážený pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři, za pochvalu samozřejmě děkuji, ale byly tady položeny některé otázky a je potřeba na ně zodpovědět a zareagovat.

K té migrační krizi, která tady byla mnohokrát zmiňována, byť to s tímto tématem ne úplně souvisí, i když z mého pohledu to okrajově souvisí bezesporu, se jasně ukazuje, že pozice České republiky ve věci migrace, tedy že jsme se striktně přidrželi evropského práva a toho, co říká naše legislativa, byla správná cesta. Na tom stávajícím problému s iráckými křesťany – a já tady nechci polemizovat o tom, jestli ten projekt byl nebo nebyl správný – se jasně ukazuje, že z těch 25 iráckých křesťanů, kteří jsou v současné době ve Spolkové republice Německo, nám jich 20 bude vráceno. A my jako první země vstupu do Schengenu máme k těmto lidem určité závazky a povinnosti.

Kdybychom v minulosti umožnili otevření našeho prostoru koridor, průchod několika desítkám tisíc migrantů, tak by se nám také mohlo teď stát, že Spolková republika Německa bude požadovat, abychom si ty desítky tisíc lidí vzali zpátky, bez toho, aniž bychom byli schopni dál vracet. To znamená, ta cesta striktního se přidržení evropského a českého práva je cestou správnou.

Kdo si myslí, že v migračních vlnách přicházejí pouze andělé, tak je naivní. Já se obávám, že právě budoucí teroristické útoky v Evropě mohou mít souvislost s migrační vlnou. A zpravodajské informace, které teď konečně, s odstupem poměrně dlouhé doby několika měsíců říkají to samé, co jsme říkali my před těmi několika měsíci. Říkají, že v této vlně se skrývají lidé, kteří jsou nepřátelští našemu způsobu života, naší civilizaci. Že to mohou být vyslanci Islámského státu nebo jiných teroristických skupin. My se jako česká vláda přece nemůžeme bát vlastních obyvatel. A signál, že jim chceme zabavovat legálně držené zbraně, by byl tím signálem, že se bojíme vlastních lidí.

Já jsem byl nedávno v Izraeli, měl jsem možnost se potkat se zástupcem Šin Betu, s jeho ředitelem. Měl jsem šanci se potkat ten samý den i s ředitelem Mosadu. A Izrael je země, která žije pod stálým tlakem a stálou obavou útoků teroristů. A Izrael je zemí, která se nebojí svým občanům dát legálně držené zbraně. Je to dáno i tím, že tam každý občan, ať je to muž nebo žena, musí do armády, má vojenský výcvik. Ale vedle policistů, vedle armády vidíte v ulicích dobrovolníky, kteří mají k dispozici zbraně. A pokud vznikne problém v Izraeli, tak ho řeší armáda, policie a nebo civil, který je v té době blízko.

Já jsem se ptal na tu nebezpečnost v Izraeli. Oni mi říkali, že za celý loňský rok měli 130 vražd na celém území Izraele. A dávali to do souvislosti s jedním z amerických států, který ve stejném období měl vražd 500. To znamená v celém Izraeli 130, v jednom z amerických států asi 500. Takže na tom jasně deklarovali, že Izrael je poměrně výjimečně bezpečnou zemí.

Já si pamatuji výrok jednoho teroristy – a teď mě, prosím pěkně, neberte za slovo, ale myslím si, že to bylo z éry Irské republikánské armády, který říkal: "Víte, naše výhoda je ta, že vy" (myšleno bezpečnostní složky a stát) "musíte mít štěstí pokaždé. Nám stačí pouze jednou." A to je přece to, co je signifikantní pro celý terorismus a pro ty násilné činy, které vznikají. Oni s velmi malým počtem jsou schopni udělat obrovské škody, jsou schopni vázat obrovské množství policistů a vojáků. Ve Francii několik jednotlivců vázalo několik dní skoro 60 tisíc policistů a vojáků, kteří se snažili je dohnat. V té Belgii to bylo hodně podobné.

Já jsem byl vcelku překvapen, když jsem přijel do Belgie po těch útocích a ministři vnitra, kteří tam přijížděli, nebyli nijak chráněni. Já si myslím, že česká policie by se k tomu chovala jinak. To není obava o svůj vlastní život, zase tolik se nebojím, ale v této době bezpečnostní krize bychom se k tomu chovali asi pravděpodobně jinak než belgičtí kolegové.

Já tady chci jasně deklarovat, že mým cílem je ne omezovat držitele zbraní, kteří je mají legálně, ale dostat z ulic zbraně nelegální. Já se nemůžu smířit s faktem, že se stále na území České republiky dá nelegálně koupit kalašnikov. Ta cena je 7000 za nový a někde 5000 a méně za opotřebovaný. To je strašná zpráva a to je úkol policie, která s tím musí bojovat. A pan policejní prezident ode mě velmi dobře ví, že to je jedna z priorit, kterou se musí zabývat.

Ten případ, o kterém jste hovořil, vážený pane senátore, to znamená výbušniny a trhaviny, které byly nakoupeny radikálními skupinami v Německu na českém území, my zjišťujeme, o co se jedná, ve spolupráci s německými partnery. A já doufám, že budeme velmi brzo schopni říct veřejnosti, o co se jedná a jestli to bylo nakoupeno jako dejme tomu nějaká nelegální pyrotechnika na některé z tržnic v příhraničí, nebo o co se přesně jedná. A my jsme při těch kontrolách, které policie dělala na přelomu roku, tak jsme zajistili různé druhy pyrotechniky. Na těch především asijských tržnicích, které splňovaly nejvyšší stupeň nebezpečnosti, kde prodávali občanům, obyvatelům tedy de facto trhaviny. Protože s touto pyrotechnikou může nakládat pouze odborník a specialista, který k tomu má zkoušky a povolení. A tam se to prodávalo naprosto volně. Je docela možné, že to byl tento typ trhavin, o kterém tedy partneři hovoří. A já doufám, že o nich brzy informaci budeme vědět.

Chci vám velmi poděkovat za vaši podporu v této věci, poděkovat za debatu, která tady byla. A věřte, že v té Evropě budu dělat maximum pro to, aby tyto nápady, které si myslím, že nepomáhají obrazu Evropské unie, u členských zemí a hlavně u občanů členských zemí, že tam budeme velmi efektivně namítat, blokovat. My nejsme protievropští, ale tyto věci jsou proti Evropě. Protože jsou proti duchu Evropy a proti lidem, které v Evropě žijí. Já jsem dalek toho, abych tleskal věcem, které pomáhají zhoršovat obraz Evropské unie u českých obyvatel. A tady si dává Evropa z mého pohledu zbytečně vlastní góly.

Děkuji za debatu a děkuji za to, že jste se k tomu takhle postavili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

17:17 Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k soudu s učitelkou z Prahy 6 Martinou Bednářovou