Ministr Dienstbier: Stigmatizace lidí s psychiatrickou diagnózou je vážný problém

22.02.2016 20:50

V pátek 19. února ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který je zároveň výkonný místopředseda Vládního výboru pro zdravotně postižené občany ( VVZPO), navštívil tři specializovaná zařízení pro osoby se zdravotním postižením v Hradci Králové.

Ministr Dienstbier: Stigmatizace lidí s psychiatrickou diagnózou je vážný problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier

Na cestě ho doprovázel Pavel Ptáčník z Výboru pro zdravotně postižené občany ( VVZPO) a náměstkyně Sekce lidských práv Martina Štěpánková.

Svou cestu zahájil v Centru pomoci lidem s PAS (porucha autistického spektra) s názvem Křesadlo. Ředitelka Irena Spiššáková popsala ministrovi nejen svůj osobní příběh a zkušenosti matky s autistickým dítětem, ale i problémy, se kterými se musí Křesadlo potýkat (např. nedostatek financí, špatný systém vzdělávání dětí s PAS a malá informovanost veřejnosti). Ředitelka proto ocenila podnět VVZPO, který minulý týden schválila vláda. Materiál obsahuje deset oblastí s nejpalčivějšími problémy, se kterými se potýkají lidé s PAS a jejich rodiny. Zahrnují např. včasný záchyt, diagnostiku, terapii, vzdělávání, soc. služby, zaměstnávání a statistické údaje. Do 30. 6. 2017 bude tak vypracována a vládě ČR předložena zpráva o postupu prací na řešení problémů popsaných v podnětu VVZPO.

"Jsem rád, že jsem tady slyšel s jakými konkrétními problémy se v Křesadle potýkají a budu velmi rád, když opatření podnětu, který minulý týden schválila vláda, budou uvedeny co nejdříve do života," řekl ministr vedení Křesadla ale i přítomným novinářům.

Druhým střediskem, které ministr se svým doprovodem navštívil, bylo Tyflocentrum - Centrum sociálních služeb pro nevidomé a těžce zrakově postižené občany Královohradeckého kraje. Ministr se seznámil například s nejrůznějšími kompenzačními pomůckami, které do určité míry pomáhají překonat zrakové postižení, přispějí k větší samostatnosti a menší závislosti na pomoci druhých.

Min. Dienstbier na návštěvě TyfloCentra pro zrakově postižené v Hradci Kralové

Ministr byl přítomen i konkrétnímu nácviku komunikace pomoci PC a mobilních telefonů. Co se ale zatím stále nedaří, je odstraňování stavebních bariér v terénu a veřejných budovách (banky, úřady, obchodní střediska) nedostatek tzv. vodících pásu, které by zrakově postiženým a nevidomým umožnily snadnější pohyb a orientaci. Proto VVZPO na svém nejbližším jednání 22. 3. 2016 budou právě tuto problematiku projednávat s přizvanými zástupci Komory architektů.

Na závěr své návštěvy ministr zavítal do nově postaveného Centra pro integraci osob se zdravotním postižením Královohradeckého kraje, kde pobesedoval s občany na téma reformy psychiatrické péče. Lidé si často stěžovali na to, že pacienti s psychickými poruchami jsou často stigmatizováni a mají problém najít si práci. Vyplynula potřeba i sociálního bydlení a možnost uplatnění např. v chráněných dílnách.

Ministr k tomu poznamenal: "Stigmatizace lidí s psychiatrickou diagnózou je vážný problém, se stigmatizací ale obecně souvisí tolerantnost k různým rozdílům. Nelze to nařídit, jde jen dlouhodobě působit ve veřejném prostoru, aby se lidé vzájemně chovali tolerantně, ohleduplně a solidárně."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.