Ministr Hamáček: Obíhat mají data, nikoliv lidé

17.06.2020 11:36

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (první čtení)

Ministr Hamáček: Obíhat mají data, nikoliv lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Děkuji, vážený pane předsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dobrý den. Dovolte mi, abych uvedl návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci. Ten návrh zákona představuje další krok v rozvoji právního rámce eGovernmentu v České republice. V prvé řadě navazuje na novou koncepci využívání údajů uvedených v informačních systémech veřejné správy, kterou přináší zákon o právu na digitální služby.

Tato změna se týká 144 právních předpisů, jejichž součást tvoří ustanovení s výčtem údajů, které mohou orgány veřejné moci využívat pro výkon své agendy z informačních systémů veřejné správy a které je potřeba pro dosažení cílů koncepce zrušit. Množiny využitelných údajů budou nově stanovovány nikoliv zákony upravujícími jednotlivé agendy, nýbrž operativněji v rámci procesů registrace jednotlivých agend podle zákona o zákonných registrech.

Tím se výrazně urychlí proces stanovování využitelných údajů a zefektivní samotné sdílení údajů založené na základě "obíhat mají data, nikoliv lidé".

Návrh zákona dále reaguje na doprovodné usnesení Sněmovny k návrhu zákona o právu na digitální služby číslo 789, kterým Sněmovna vyzvala vládu, aby v návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, mj. navrhla pravidla umožňující další rozšíření využití systému datových schránek, rozšíření a sdílení údajů vedených v základních registrech a systematické využívání cloud computingu v oblasti veřejné správy. Ministerstvo vnitra proto návrh zákona upravilo v intencích doprovodného usnesení Sněmovny a současně jej doplnilo o elektronizaci petičního práva, úpravu pravidel přihlašování do centrálního registru zbraní a úpravu pravidel vedení tzv. jmenných rejstříků ve spisové službě. Účinnost se navrhuje vzhledem k provázanosti se zákonem o právo na digitální služby od 1. února 2022. A na závěr připomínám, že původně návrh zákona obsahoval i další věcné změny, ale na základě široké politické shody byla příslušná ustanovení vyňata a cestou komplexního pozměňovacího návrhu byla včleněna do zákona o právu na digitální služby.

Děkuji vám za pozornost. (V sále panuje trvalý hluk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.