Ministr Havlíček: Členské státy jsou povinny zajistit výkon státní správy

07.07.2020 18:02

Projev na 54. schůzi Parlamentu České republiky dne 7. července k návrhům k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, ve znění pozdějších předpisů

Ministr Havlíček: Členské státy jsou povinny zajistit výkon státní správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o technických požadavcích. O co zde jde? Jedná se o adaptaci na nařízení Evropského parlamentu o zdravotnických prostředcích a nařízení o diagnostických prostředcích tak zvaných in vitro. Přičemž nutno říct, že převážná část těch ustanovení a použitelných předpisů EU je aplikovatelná přímo. Členské státy jsou ovšem povinny zajistit výkon státní správy v dané oblasti. Především jde o určení tak zvaného orgánu, který bude provádět oznamování subjektu, posuzování shody a tímto orgánem bude v rámci ČR Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

A druhým důvodem je zavedení a to myslím, že je praktická věc, dlouho diskutovaná, tak zvaného sponzorovaného přístupu k technickým normám, na jehož základě ústřední orgány státní správy budou povinny zajistit právě u České agentury pro standardizaci bezplatný přístup k technickým normám a jiným technickým dokumentům. Podle nich by byla právním předpisem, který je potom v působnosti tohoto ústředního orgánu státní správy. Tento návrh je plně v souladu s ústavním pořádkem ČR, mezinárodními smlouvami a současně návrh zákona byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru. Ten na svém zasedání 10. června doporučil Poslanecké sněmovně projednat a schválit tento sněmovní tisk ve znění předloženého vládního návrhu zákona. Děkuji za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…