Ministr Havlíček: Společnosti, působící na trhu s energií, mohou přispět ke zlepšení klimatu

19.02.2020 15:58

Česká republika má v letech 2021 až 2030 s ohledem na změny klimatu a nutnost snižovat emise skleníkových plynů každý rok uspořit 0,8 % z konečné spotřeby energie. Vyplývá to z balíčku evropských předpisů, konkrétně ze směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti.

Ministr Havlíček: Společnosti, působící na trhu s energií, mohou přispět ke zlepšení klimatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu

Aby se tak stalo, ukazuje se jako klíčová spolupráce státu s dalšími subjekty nejen z oblasti z energetiky, ale i průmyslu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto připravilo Strategické prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity. K této dohodě se mohou dobrovolně připojit všechny subjekty napříč podnikatelským sektorem, kterým není lhostejná kvalita životního prostředí, změna klimatu a efektivní nakládání s energií spojené se zvyšováním energetické účinnosti.

Strategické prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity (dobrovolnou dohodu) připravilo MPO ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Českým plynárenským svazem a Českým sdružením regulovaných elektroenergetických společností. „Pouze společné úsilí státu, subjektů na trhu s energetickými službami a dalších podniků pomůže zvyšovat energetickou účinnost, aniž by to významněji dopadlo na konečné spotřebitele energie,“ říká vicepremiér a ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Rád bych tak vyzval nejen energetické distribuční a obchodní společnosti, ale všechny společensky odpovědně smýšlející podnikatele, aby se ke strategickému prohlášení připojily. A ochotu podílet se na udržitelné spotřebě energie a zvyšování energetické účinnosti deklarovaly konkrétní dohodou, kterou s MPO uzavřou.“

Vědomé snižování spotřeby energie je mimo jiné výrazem společenské odpovědnosti vůči budoucím generacím a individuálním příspěvkem podnikatelského sektoru k udržitelnému rozvoji. Právě dohody, resp. jejich konkrétní naplňování, mohou být efektivní cestou, jak společně dostát závazkům, které po České republice v oblasti energetické účinnosti požaduje Evropská unie.

„Dohody je možné uzavírat ihned. Stačí se seznámit s její vzorovou podobou na webu www.mpo.cz (ZDE) a obrátit se na náš resort s představou, v jaké podobě by ji společnost chtěla uzavřít. Po shodě nad konkrétním zněním může být uzavřena takřka obratem,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla. O tom, jak bude uzavírání strategických prohlášení v oblasti dosahování energetické efektivity (dobrovolných dohod) fungovat v praxi, chce MPO informovat vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…