Ministr Herman předá v Nizozemsku ocenění Artis Bohemiae Amicis

15.07.2017 20:01

Daniel Herman je ve dnech 15. 7. – 19. 7. 2017 na návštěvě Nizozemského království. Hlavním důvodem pracovní návštěvy je předání ocenění Artis Bohemiae Amicis a setkání s nizozemskou ministryní pro vzdělávání, kulturu a vědu paní Jet Bussemaker.

Ministr Herman předá v Nizozemsku ocenění Artis Bohemiae Amicis
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Artis Bohemiae Amicis oceňuje dlouhodobé a významné činnosti osobností, které přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Ministr Daniel Herman předá toto ocenění dvěma laureátům při slavnostní recepci ve městě Haagu. Medaile z rukou českého ministra kultury převezmou pan Bert Kisjes a pan Hans van Oostveen.

První z oceněných, Bert Kisjes, se poprvé seznámil s českou kulturou při svém studiu na Husitské teologické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Po návratu do své domoviny se podílel na desítkách kulturních produkcí a soustavně podporoval prezentaci české kultury v Nizozemsku. Na pódiu v obci Wijk aan Zee se vystřídalo mnoho českých umělců. Pan Kisjes podpořil také publikaci kreseb Josefa Urbánka, spolupracoval s českými institucemi v Nizozemsku při organizaci událostí jako Noc literatury, sympozium k nedožitým 80. narozeninám Václava Havla a mnoho další. Ocenění Artis Bohemiae Amicis dostává zejména za svou dlouhodobou podporu české kultury v zahraničí.

Hans van Oostveen přes deset let působí ve funkci předsedy správní rady Nadace Muzea J. A. Komenského v Naardenu, která je pověřena řízením této instituce pečující desítky let o odkaz osobnosti Jana Ámose Komenského. Za dobu svého působení v této instituci přispěl také k rozvoji bilaterálních vztahů mezi Českem a Nizozemskem. Podílel se na několika výstavách ve spolupráci s českými institucemi. Rezortní medaile je udělena zejména za léta služby udržování a rozvoj odkazu Jana Ámose Komenského v Nizozemsku.

„Jsem velmi rád, že mohu předat tyto ceny osobně, neboť oba laureáti řadu let podporují českou kulturu v Nizozemsku a přispívají k vynikající pověsti české kultury v zahraničí i v České republice. Přeji jim hodně energie a inspirace pro jejich budoucí projekty,“ řekl Daniel Herman.

Autorkou skleněného artefaktu Artis Bohemiae Amicis je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Eliška Monsportová.

V úterý 18. července se Daniel Herman setká s nizozemskou ministryní pro vzdělávání, kulturu a vědu paní Jet Bussemaker, se kterou bude hovořit též o spolupráci obou zemí v oblasti kultury a vzájemné kulturní výměně. Český ministr kultury též předá nizozemskému protějšku oficiální pozvání na Pražské Quadriennale 2019. Nizozemští umělci se účastnili již minulého ročníku a získali ocenění za kurátorský koncept expozice. Organizátoři PQ 2019 zvou k účasti kulturní a divadelní instituce, stejně tak jako studenty uměleckých oborů.

Ministr kultury se v rámci svého pracovního programu seznámí také s nizozemskými kulturními institucemi. Navštíví muzeum moderního umění Gemeente a výstavu The discovery of Mondrian, kterou provede kurátor Dr. Wietse Coppes působící také na Institutu pro historii umění. Mezi další navštívená místa se zařadí i Fotomuseum v Haagu, a EYE filmmusseum v Amsterdamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…