Ministr Jurečka v Zambii: Chceme prohloubit obchodní vztahy a otevřít nové exportní možnosti českým firmám

28.04.2017 10:12

Diskuze o možné spolupráci v sektoru zemědělství a potravinářství, představení projektu vzorových farem, jednání s ministry zemědělských resortů v Zambii, informování o dobrých výsledcích spolupráce českých a zambijských firem a účast ministra Jurečky a delegace na veletrhu AGRItech EXPO Chisamba, to vše je v programu pracovní cesty ministra. Akce má za cíl prohloubit obchodní vztahy České republiky se Zambií. Snahou je také otevřít nové exportní možnosti.

Ministr Jurečka v Zambii: Chceme prohloubit obchodní vztahy a otevřít nové exportní možnosti českým firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

 „Jsem rád, že se nám daří rozvíjet historicky pozitivní vztahy mezi Zambií a Českou republikou. V 60. – 80. letech 20. století působila v Zambii řada českých firem zaměřených mimo jiné i na vývoz a opravu zemědělské techniky, zároveň byla Zambie největším odběratelem traktorů ZETOR v Africe. Tuto dlouholetou tradici bychom rádi prohlubovali. Pro budoucí programové období české zahraniční rozvojové pomoci jsme zařadili Zambijskou republiku na přední místa,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Tématem jednání ministra Jurečky s ministryní zemědělství Zambijské republiky paní Dorou Siliyí je především snaha o pokračování spolupráce obou zemí. Česká strana má zájem především o rozšíření fungujících vztahů v oblasti umělé inseminace a genetiky skotu směrem k dalším oblastem rostlinné a živočišné výroby i lesnictví. Cílem cesty je více poznat aktuální problémy, kterým čelí zambijští farmáři, aby se mohla zvyšovat efektivita spolupráce.

Část programu tvoří seznámení zástupců zambijského Ministerstva zemědělství s myšlenkou českých vzorových farem. Ministra doprovází i zástupci realizačního týmu projektu, který má za cíl podpořit malé a střední zambijské farmáře k efektivnějšímu využívání zdrojů.

Ve čtvrtek se ministr Jurečka spolu s delegací, kterou tvoří i podnikatelé, zástupci Mendelovy univerzity či Velvyslanectví ČR v Zambijské a Zimbabwské republice, zúčastní veletrhu AGRItech EXPO Chisamba. Na jedné z nejvýznamnějších zemědělských výstav v Zambii slavnostně otevře český stánek.

Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi nabízí do budoucna řadu příležitostí. Česká republika může nabídnout kromě techniky a technologií řadu zemědělských produktů, nápojů a potravin. Také zambijské výrobky mohou nalézt místo na českém trhu.

Po roce 2000 v Zambii výrazně narostl podíl agrární činnosti s vyšší přidanou hodnotou, a to v souvislosti s příchodem početné skupiny komerčních zemědělců ze Zimbabwe a v posledních letech i Jihoafrické republiky. Základem zemědělské výroby v zemi je chov hospodářských zvířat, který ve venkovských oblastech také nejvíce působí na socio-ekonomický rozvoj obyvatel a může nabídnout pracovní příležitosti. Rostlinná výroba se opírá o pěstování kukuřice, cukrové třtiny a manioku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…