Ministryně Marksová: Děti přece nemohou pykat za nezodpovědnost jednoho ze svých rodičů

23.04.2017 7:33

Slovo ministryně, zveřejněné na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí:

Ministryně Marksová: Děti přece nemohou pykat za nezodpovědnost jednoho ze svých rodičů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

na posledním březnovém jednání vlády slavil náš resort dvojitý úspěch. Podařilo se nám prosadit dvě programové priority, a to zálohované výživné a zákon o sociálních službách.

Na změny v zákoně o sociálních službách čekali jejich poskytovatelé a klienti více než deset let. Novela pomůže upravit současné nevyhovující podmínky, tak aby odpovídaly jejich skutečným potřebám a zájmům. Nově dojde k navýšení částky příspěvku na péči ve čtvrtém stupni z 13 200 korun na 19 200 korun. Jde o ty nejpotřebnější, tedy o lidi, kteří jsou úplně závislí na pomoci druhých. Díky vyššímu příspěvku budou moci zůstat ve svém domácím prostředí. Důležitou součástí novely je také hospicová péče, která bude konečně oficiální službou, a bude tedy hrazena. Pomůže tak nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojným způsobem poslední období života. Zároveň se zvyšuje podpora rodin, kterým se současně narodily tři a více dětí. Rodičům budou s péčí o děti bezplatně pomáhat pečovatelky.

Druhou důležitou změnou je již zmíněný zákon o zálohovaném výživném. Cílem je pomoci samoživitelkám i samoživitelům, kteří jsou sami na výchovu dítěte a druhý rodič výživné neplatí. V České republice je chudobou ohroženo 32 procent neúplných rodin s dětmi. Chceme pomoci především těmto dětem, aby mohly vyrůstat v důstojných podmínkách. Děti přece nemohou pykat za nezodpovědnost jednoho ze svých rodičů. Argument, že si za svou situaci může každý sám, by v případě, kdy se jedná o děti, neměl ve vyspělé společnosti vůbec obstát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě