Ministr Mládek: Byla by škoda, kdyby finance na veřejné osvětlení zůstaly nevyčerpány

16.11.2016 15:14

Vláda dnes souhlasila s prodloužením programu EFEKT na rekonstrukce veřejného osvětlení, původně schváleným na období let 2008 – 2016. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo prodloužení programu do roku 2017 z důvodu nevyčerpání peněžních prostředků v tomto roce.

Ministr Mládek: Byla by škoda, kdyby finance na veřejné osvětlení zůstaly nevyčerpány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Jsem rád, že se vláda takto rozhodla. Byla by škoda, kdyby tyto finanční prostředky zůstaly nevyčerpány, obzvláště když jsme u žádostí registrovali značný převis", uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Pro letošní rok bylo v programu alokováno celkem 80 milionů korun, o 38 milionů korun více než v roce 2015. Celková výše alokace 80 milionů korun byla pokryta 50 miliony z výnosů prodeje emisních povolenek a 30 milionů šlo ze státního rozpočtu. Předpokládaná výše nevyčerpaných prostředků byla přibližně odhadnuta na 8 milionů korun. Konkrétní částka bude upřesněna na přelomu prosince a ledna.

"Na konci listopadu letošního roku bude vyhlášen program s pracovním názvem EFEKT 2, v němž se předpokládá, že každoročně bude uvolněno pro potřeby programu maximálně 150 milionů korun dle možnosti státního rozpočtu," doplnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Cílem programu bude zvýšit úspory energie, kvalitu energetických služeb a podpořit veřejný sektor k hospodárnému nakládání s energiemi.

Program EFEKT je národní dotační program zaměřený na efektivní nakládání s energií, je zároveň doplňkovým programem pro operační programy OP PIK, OP ŽP, IROP a národní programy jako je Nová zelená úsporám. Státní program je zřízen v návaznosti na zákon o hospodaření energií a jeho ustanovení má přímou souvislost s implementací energetické účinnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…