Ministr Mládek: O setkání s našimi podnikateli byl v Íránu velký zájem

19.01.2016 15:28

Ministr Jan Mládek navštívil v íránském Tabrízu strojírenský komplex Machine Sazi, který stavěli Čechoslováci.

Ministr Mládek: O setkání s našimi podnikateli byl v Íránu velký zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Česko – íránské podnikatelské fórum, jednání s generálním guvernérem provincie Východní Ázerbájdžán Esmailem Dzabarzadem a návštěva strojírenského závodu Machine Sazi v Tabrízu byly hlavními body čtvrtého dne pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka do Íránské islámské republiky.

Ministr do Íránu přivezl více než šedesátičlennou podnikatelskou delegaci organizovanou Svazem průmyslu a dopravy ČR a otevřel zahraniční kancelář agentury CzechTrade.
"Podnikatelské fórum bylo vynikající příležitostí k prezentaci českých podniků potenciálním partnerům v íránské provincii Východní Ázerbájdžán.  Írán nabízí po letech mezinárodní izolace obrovské příležitosti a o setkání s našimi podnikateli byl velký zájem," uvedl ministr Jan Mládek po svém vystoupení na česko-íránském podnikatelském fóru v Tabrízu. Více než šedesátičlenná česká delegace představila na podnikatelském fóru své aktivity především v oblastech strojírenství, stavebnictví, zdravotnictví, důlního, těžebního a ropného průmyslu, dopravy a vodního hospodářství.

Tabríz je centrem íránské provincie Východní Ázerbájdžán, ležící na severovýchod od Teheránu. Zástupci českých firem tu společně s ministrem Janem Mládkem navštívili strojírenský podnik Machine Sazi. Na výstavbě a vybavení tohoto výrobce obráběcích strojů a zařízení se podílelo někdejší Československo. Společnost Machine Sazi je dosud zřejmě jediným průmyslovým komplexem tohoto typu nejen v Íránu, ale i na Středním Východě. Kvůli dlouhodobé mezinárodní izolaci Íránu vybavení továrny zastaralo a české společnosti by se nyní mohly podílet na jeho obnově.

Na závěr pobytu jednal ministr Jan Mládek o možnostech spolupráce s generálním guvernérem provincie Východní Ázerbájdžán Esmailem Dzabarzadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …