Ministr Mládek: Setkání s ministryní zahraničních věcí Kolumbijské republiky

11.03.2014 5:20

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se v pondělí 10. března setkal s kolumbijskou ministryní zahraničních věcí Maríou Ángelou Holguín Cuellar v rámci její oficiální návštěvy České republiky. Tématem pracovní schůzky bylo především posílení hospodářské spolupráce mezi Českou republikou a Kolumbií.

Ministr Mládek: Setkání s ministryní zahraničních věcí Kolumbijské republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Schůzka navázala na výsledky pracovní návštěvy delegace Ministerstva průmyslu a obchodu v Kolumbii v červnu 2012. Paní ministryně vyjádřila potěšení nad rozvojem spolupráce mezi oběma zeměmi. Ministr Mládek zdůraznil potenciál, který Kolumbie nabízí českým podnikatelským subjektům.

"Naše priority v případě Kolumbie leží v energetickém sektoru, zejména pak malých a středních vodních a fosilních elektrárnách, těžebním průmyslu, projektech dopravní infrastruktury a technologiích životního prostředí. V těchto sektorech mají české firmy Kolumbii rozhodně co nabídnout," uvedl ministr Mládek.

Svůj zájem o kolumbijský trh Česká republika dokazuje i plánovaným otevřením zahraniční kanceláře MPO v této zemi. "V polovině roku 2014 plánujeme otevřít novou zahraniční kancelář Ministerstva průmyslu a obchodu v kolumbijském Medellínu, abychom tak podpořili českou přítomnost v teritoriu a rovněž české firmy, kterým kancelář nabídne svou asistenci," doplnil Mládek.

Kolumbie se svým velmi perspektivním trhem byla zařazena mezi zájmové země "Exportní strategie na léta 2012 — 2020". Obchodní výměna mezi oběma zeměmi v posledních letech roste. V roce 2013 dosáhla objemu téměř 1,5 mld. korun při vývozu ve výši 862 mil. korun a dovozu téměř 610 mil. korun. České podnikatelské subjekty v současnosti můžou využívat výhody, které přináší Dohoda o volném obchodu uzavřená mezi EU, Kolumbií a Peru, která je v případě Kolumbie předběžně prováděna od srpna 2013.

*Kolumbie je pro české subjekty zajímavá i z hlediska svého členství v tzv. Pacifické alianci (Chile, Kolumbie, Mexiko a Peru). Pacifická aliance je novou iniciativou ustavenou v roce 2011 a zformalizovanou v roce 2012. Na posledním únorovém summitu v kolumbijské Kartageně čtyři členské země odbouraly 92 % celních tarifů. Pacifická aliance tvoří 36 % HDP a 50 % obchodu Latinské Ameriky a trh s 210 miliony spotřebiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

20:07 Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě