Ministr Petříček: Bezpečnost Evropy a obrana proti vnějším hrozbám tvoří velkou část naší diplomacie

17.02.2020 11:22

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček zastupoval Českou republiku na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ta je nejvýznamnějším neformálním setkáním světových politiků v oblasti bezpečnosti a obrany.

Ministr Petříček: Bezpečnost Evropy a obrana proti vnějším hrozbám tvoří velkou část naší diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr Petříček se na okraj této prestižní akce setkal s celou řadou svých protějšků včetně ministra zahraničních věcí USA Mikea Pompea. „Mnichovská bezpečnostní konference je zásadním místem k diskusi o zahraničněpolitických otázkách. Bezpečnost Evropy a obrana proti vnějším hrozbám tvoří velkou část naší diplomacie. Jsem rád, že jsem měl v Mnichově jedinečnou možnost jednat o těchto tématech se svými kolegy z USA, Kanady, Íránu, Norska a dalších zemí,“ zhodnotil 56. ročník konference šéf české diplomacie.

Tématy letošní konference byly otázky budoucnosti západního světa, Evropské unie a Německa a bezpečnost z mnoha úhlů pohledu. Státníci z celého světa a představitelé mezinárodních organizací se letos zabývali kolektivní obranou, současnými konflikty, odolností, mezinárodní spoluprací či multilateralismem. Významnými tématy akce byly také klimatické změny a zavádění technologií 5G.

„Kyberbezpečnost a problematika bezpečnosti sítí 5G letos patřila mezi výrazná témata Mnichovské bezpečnostní konference. Potěšilo mě, že v diskusích tu rezonovaly také závěry Pražské 5G konference, kterou jsme loni uspořádali na půdě Ministerstva zahraničních věcí. Letos na toto téma naváže v květnu druhý ročník akce pod taktovkou NÚKIB,“ řekl ministr Petříček.

V rámci konference jednal ministr Tomáš Petříček s protějšky z několika států včetně šéfa íránské diplomacie Mohamada Džáváda Zarífa, kanadského ministra zahraničí Francois-Philippe Champagne či norské ministryně zahraničí Ine Eriksen Soreideové. „V Mnichově jsme našli čas na schůzku také s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. USA jsou naším zásadním spojencem v NATO a boji proti Daeš. Pana ministra jsem zároveň pozval do České republiky,“ uvedl Petříček. Ten dále jednal s se slovinským ministrem Miro Cerarem, gruzínským protějškem Davidem Zalklalianim či španělskou ministryní Marií Aránzazu González Layaovou a arménským zaminirem Zohrabem Mnatsakanyanym. Šéf české diplomacie se setkal také s generální tajemnicí Rady Evropy Marijí Pejčinović Burićovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.