Ministr Petříček: S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku

10.11.2019 7:37

Ministr Petříček jednal s lucemburským protějškem Asselbornem.

Ministr Petříček: S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal v pátek 8. listopadu 2019 s ministrem zahraničních věcí Lucemburského velkovévodství Jeanem Asselbornem. Hlavním tématem schůzky byla příprava ministerského jednání skupiny V4 se zeměmi Beneluxu.

Lucembursko je v současnosti předsednickou zemí Beneluxu, stejně jako ČR předsedá Visegrádské skupině. Ministři debatovali o přípravách prosincového zasedání Evropské rady,  brexitu, víceletém finančním rámci nebo o rozšíření Evropské unie. Během jednání došlo také na téma bezpečnosti a vztahů světových velmocí, konkrétně ve vztahu k Turecku, USA, Rusku a Číně.

„S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku. Jedním případem za všechny je dynastie Lucemburků, ze které vynikal především Karel IV. Jsem proto velmi rád, že intenzivní spolupráce pokračuje i v novějších etapách naší historie a v současnosti. S Jeanem Asselbornem jsme mluvili také o přípravě ministerského setkání V4 a Beneluxu, které proběhne 8. prosince v Bruselu,“ uvedl po schůzce šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…