Ministr Petříček připomněl význam Čechů, žijících v zahraničí

07.05.2019 17:56

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se dne 7. května 2019 zúčastnil slavnostního aktu, který měl za cíl připomenout význam Čechů žijících v zahraničí.

Ministr Petříček připomněl význam Čechů, žijících v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Akce proběhla za přítomnosti nejvyšších představitelů Ministerstva zahraničních věcí ČR, Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, zástupců zahraničních velvyslanectví akreditovaných v ČR a řady dalších hostů.

Slavnostní akt organizovaný MZV ČR společně se Senátem Parlamentu ČR připomíná nejen historický, ale především současný význam krajanů pro společnost. Čeští krajané, kteří se trvalé hlásí k českým kořenům, žijící dočasně nebo trvale v zahraničí, představují podle odhadů až pětinu současné české populace. Ministr Petříček zdůraznil nutnost vnímání proměn soudobé české komunity v zahraničí. „Mým přáním je, aby se tato dnešní akce stala symbolickým momentem zahájení celospolečenské reflexe o proměnách našich krajanů. Z ní bude vycházet nová koncepce krajanské podpory,“ uvedl ministr Petříček.

Pro slavnostní akt bylo vybráno symbolické místo - socha Panny Marie z Exilu pod Strahovským klášterem, která je svým příběhem symbolickou připomínkou osudů české emigrace. Socha z carrarského mramoru byla vytvořena na objednávku v Římě v roce 1954 v dílně italského sochaře Alessandra Monteleone z prostředků peněžních sbírek českých krajanů v USA a Kanadě. Poté byla převezena do USA a vztyčena na zahradě českého benediktýnského opatství Lisle u Chicaga, kde zůstala v exilu dalších 40 let.

Roku 1993 byla socha díky sbírkám českých krajanů převezena do svobodné vlasti a dne 7. května 1994 za přítomnosti kardinála Miloslava Vlka vztyčena na současném místě, na zahradě Strahovského kláštera. Její příběh je tak úzce svázán s historií českého exilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.