Ministr Ťok: Když si ten zákon podrobně přečtete, tak dvě kategorie z dálnic stejně nedostanete

15.08.2018 18:32

Projev na 17. schůzi Senátu dne 15. 8. 2018 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury

Ministr Ťok: Když si ten zákon podrobně přečtete, tak dvě kategorie z dálnic stejně nedostanete
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Dobře, toto téma bych trošku okomentoval. Předně bych chtěl říct jednu věc. Když se bavíme o tom, co jsme si schválili v zákoně, je potřeba se podívat na jeho historii a tak, jak byl navržen od začátku. Tento zákon byl podle mých informací, jestli si dobře pamatuji, navržen v roce 2011 a schvalován a myslím, že vstoupil v platnost 2013. Původně přišla iniciativa zrušit všechny billboardy. Pak tento zákon měl tolik pozměňovacích návrhů, že z toho zůstalo, že mají být odstraněny billboardy na silnicích I. tříd a dálnic v jejich ochranném opatření. Nicméně musím upozornit, že tam zůstala spousta přechodných ustanovení, která v podstatě dneska z billboardů dělají asi šest kategorií.

A chtěl bych upozornit, že když si tento zákon podrobně přečtete, tak dvě kategorie z dálnic stejně nedostanete, ty tam zůstanou, protože jsou-li to například billboardy, které měly stavební řízení a jsou podle stavebního zákona povoleny, tak podle přechodných ustanovení tam mají právo zůstat.

Co se týče odstraňování. Máte pravdu, já sám jsem na začátku velmi podcenil, jak to bude složitá věc. Chtěl bych tady připomenout jenom jednu věc. Když jsme s největším provozovatelem – a jednali jsme s ním včera – probírali celou situaci, tak ten říkal, že má jedenáct senátorů, kteří podali proti tomuto zákonu podnět k Ústavnímu soudu. A on čeká na výsledek. Proto se celou dobu zdráhal billboardy odstraňovat. Dohodl jsem se s nimi a má od nich příslib, který doufám, že budou plnit, že všechny billboardy, které jsou z jejich strany, a je jich asi 600, odstraní do šesti týdnů, teď na tom budou intenzivně pracovat.

Zbytek billboardů firmou, se kterou se soudíme, nebo i dalších, které jsou nelegální, dostaly pokyn odstranit billboardy co nejdříve.

Musím jenom říct, že tak, jak zákon je koncipován, je to poměrně složité. A aby tady zazněla nějaká čísla. Přestože se vám zdá, že jsou tam všechny, tak jich bylo kolem silnic I. třídy a kolem dálnic do dnešní doby odstraněna zhruba tisícovka, ale ještě nám jich asi tisícovka zůstává. Nevykašlali jsme se tedy na to, není to tak jednoduché.

Já se nechci na komplexnost vymlouvat, ale musím říct, že i ten můj pokyn je na hraně zákona, já doufám, že za to nebudu potom popotahován a popřípadě že se za mě někdo postaví, když už jsem takové rozhodnutí udělal. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…