Ministr Zaorálek: Česká republika podporuje vízovou liberalizaci s Gruzií a Ukrajinou

21.04.2016 5:28

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které proběhlo 18. dubna 2016 v Lucemburku. Mezi hlavní diskusní témata Rady patřily vnější aspekty migrace a Východní partnerství. Ministři zahraničí na společném zasedání s ministry obrany zemí EU projednali také aktuální situaci v Libyi.

Ministr Zaorálek: Česká republika podporuje vízovou liberalizaci s Gruzií a Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničních věcí členských zemí EU se na svém pravidelném zasedání v Lucemburku věnovali aktuálním zahraničně-politickým tématům. Jedním z nich byla debata k migraci ve světle vztahů EU s třetími zeměmi. Evropská komise a Evropská služba vnější akce pracuje na vytvoření systému pobídek, které mají zlepšit spolupráci se třetími zeměmi při návratové politice. Cílem EU je také zlepšení podmínek ve zdrojových zemích migrace. ČR vyslovila jednoznačnou podporu všem společným evropským opatření, která povedou k celkovému snížení nelegální migrace do EU. ČR na jednání v Lucemburku přivítala italský návrh na sjednání obdobných dohod, jakou má EU s Tureckem, se zeměmi severní Afriky. „Dohoda EU s Tureckem může posloužit jako pozitivní model spolupráce, významným způsobem snížila migrační tlak na EU. Evropa potřebuje partnery pro řešení migrační krize včetně partnerů na severu Afriky“, uvedl ministr Zaorálek.

V kontextu nadcházejícího zasedání šéfů diplomacií EU a šesti zemí Východního partnerství (VP) plánovaného na květen 2016 ministři diskutovali aspekty Východního partnerství. Zejména jak může EU nejlépe podpořit pokračování reforem v partnerských zemích a přispět k posílení stability v regionu. „Nedávný konflikt v Náhorním Karabachu ukázal jak křehká je stabilita v tomto regionu a jak důležitou roli může a musí Východní partnerství hrát“, uvedl šéf české diplomacie. Klíčovým nástrojem Unie zůstávají Asociační dohody a dohody o Volném obchodu, především jejich naplňování ze strany partnerských zemí. Z českého pohledu je důležité, aby politika VP nadále zahrnovala všechny partnerské státy včetně těch, které nemají Asociační dohodu. Ambicí EU v případě Arménie, Ázerbájdžánu a Běloruska by mělo být nalezení jiného smluvní rámce s EU. Důležitým prostředkem politiky VP je také vízová liberalizace. ČR vítá rozhodnutí Komise z března 2016 předložit návrh na uvolnění vízové povinnosti s Gruzií, obdobný návrh vůči Ukrajině by měl následovat v nejbližších týdnech. „EU by se měla chovat férově a zemím, které splní podmínky, by měla nabídnout zrušení vízové povinnosti a splnit tak svůj slib“, zdůraznil ministr Zaorálek.

Hlavním tématem společného zasedání ministrů zahraničních věcí a ministrů obrany zemí EU byla aktuální situace v Libyi a možná evropská podpora stabilizace země. Obnovení státních institucí v Libyi má zásadní význam i z hlediska migrační krize a boje proti nelegální migraci ve Středomoří, kde již působí unijní operace Sophia. Ministři se shodli na posílení vojenské operace Sophia včetně budování kapacit a možného zapojení do výcviku libyjské pobřežní stráže.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…