Ministr Zaorálek: Jsem odhodlán tady diskutovat až do roztrhání těla

11.07.2017 17:40

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 7. 2017 k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně

Ministr Zaorálek: Jsem odhodlán tady diskutovat až do roztrhání těla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Děkuji. Dámy a pánové, já vám přeji dobré odpoledne. Byl bych rád, kdyby se poslanci dostavili do sněmovny, abychom mohli hlasovat tuto smlouvu o strategickém partnerství, protože jsem ji už tady ve Sněmovně uvedl asi pětkrát, pokud se nepletu, tak asi chápete, že i člověk, který je odhodlán tady diskutovat až do roztrhání těla, tak má představu, že je čas diskuze a pak je čas o věci hlasovat, takže bych si velice přál, kdyby se do sněmovny vrátili poslanci a kdybychom konečně o této smlouvě rozhodli, protože já jsem přesvědčen, že v případě této smlouvy se dá definovat český zájem velice jednoduše, není třeba kolem toho tak dlouho mluvit a je to tak prosté, jak říká Hamlet, jako lhaní, a já vám to řeknu velice rád a řeknu vám to velice krátce a vy budete podle toho v této sněmovně hlasovat.

Tato smlouva o strategickém partnerství je deklaratorní, o tom není třeba mnoho diskutovat, akorát by nebylo dobré to shazovat, protože diplomacie pracuje už stovky let tímto způsobem, že jedna věc jsou deklarace a druhá věc jsou smlouvy, takže ta deklarace má svůj smysl, i když je obecná, stejně jako má svůj smysl obchodní dohoda, kterou doufám budeme diskutovat dneska jako druhou.

A já vám řeknu ten český zájem, který spojuje ty smlouvy. Já vám ho řeknu najednou, protože si myslím, že je naprosto jednoznačný a naprosto přesný. A zajímalo by mě, kdo v této Sněmovně je schopen ho zpochybnit. Český zájem, přátelé, na této smlouvě, je ten, že když tohle ratifikuje EU, její státy a Česká republika, tak se nám, České republice, otevře příležitost získat trh bez cel, bez administrativních bariér, trh, který se nám otevře, České republice, proexportní zemi, jejíž obchod s Kanadou dneska vůčihledně roste, a doufám, že v této Sněmovně si všichni přejí, aby rostl i dál, a tyto smlouvy nám umožňují v této cestě pokračovat. Představte si, já bych se vás zeptal, co je v této smlouvě nebo v těchto smlouvách proti našim zájmům? Naopak hlasovat proti této smlouvě nebo se zdržet je proti zájmům České republiky, je to proti českým pracovním místům, to je, rozumíte, proti ekonomice této země! Nám se prostě otevírá stabilní trh. Vy dobře víte, už jsem to tady řekl, že jsem v Kanadě byl, že jsou ministři, jako je ministr průmyslu, vědy, výzkumu, všichni mají veliký zájem do České republiky přijet, vnímají nás jako industriální vyspělou zemi, vnímají to, že se tady vyvíjí vodíkový motor a celá řada dalších věcí, které je dneska zajímají. Oni mají dneska v Kanadě excelentní vědecká pracoviště. Pro nás je to obrovské terno, pokud budeme s nimi moci spolupracovat, dokonce na konkrétních projektech. O tom všem oni chtějí, jsou připraveni k nám přijet a bavit se o tom. Myslím si, že už v poslední době bychom nezažili období, kdy byla Kanada takto otevřena České republice, má to celou řadu důvodů, a jestli tady bylo zmíněno takovým ironickým způsobem, že se komplikuje NAFTA, tak si myslím, že to je velice zjednodušené vidění. Chápete, tato smlouva poskytne platformu podnikatelům v Kanadě. Oni o to mají zájem, a když se budou třeba i jinde věci komplikovat, tím spíš ji samozřejmě využijí. Pro nás je to obrovská šance. To je prostě jednoznačný ekonomický zájem České republiky! Já vůbec nechápu, jak tohle může někdo zpochybňovat a někdo tohle může vidět jinak. Jsme snad industriální země? Jsme exportně orientovaná země? Žijeme z toho, jak nám tento export roste? Máme tu velmi vyspělou zemi, která pracuje v podobných oblastech jako my, mohu vám je tady vyjmenovat a ona je ochotna, připravena s námi dělat a my nejsme schopni ratifikovat smlouvu mezi Kanadou a Evropskou unií? Já bych spíš rád slyšel někoho, kdo mi soudně řekne proč tady na pětkrát předkládám tuto smlouvu. Proboha proč? Tady je někdo, kdo si myslí, že je to pro Českou republiku špatně? Ne já, abych vysvětloval, proč je špatně to podepsat. Ať tady někdo soudně srozumitelně řekne, co je na tomhle proti České republice, co je na tom proti zájmům českého exportu, co je na tom prosti českým pracovním místům v této zemi!

Nezlobte se, já naopak si myslím, že situace je úplně jasná. Já o ní nemám žádných pochyb. Dokonce pokud byly kdysi nějaké komplikace ve vízové oblasti, právě tato smlouva to přece řeší, a dokonce i ty vztahy, konkrétní vztahy mezi lidmi, přátelé, to je to, co vylučuje, aby se podobné situace opakovaly.

Tady byly shazovány týmy, které mají spolupracovat na exekutivní oblasti EU a Kanady. Já nechápu, proč to tady někdo shazuje. Já jsem byl vždycky zastáncem parlamentní diplomacie. Byli tady jiní, kteří mi říkali: k čemu jsou cesty poslanců, vždyť je to mrhání peněz, vždyť je to ztráta času. Vždyť tady nemá cenu, aby někdo s někým komunikoval. Tak já jsem celá léta byl přesvědčen, že to smysl má, že parlamentní diplomacie není vyhazování peněz, že je třeba komunikovat, že je třeba se stýkat. Já jsem tohle nikdy nezpochybňoval. Proč se tady zpochybňuje spolupráce exekutiv? To, že se stýkají političtí ředitelé, to, že pracují náměstci. A proč se tady shazuje deklaratorní charakter té smlouvy? Vždyť přece to, že země jsou ochotny říci: tohle je náš společný zájem. Tohle je věc, na které... To přece má smysl. V diplomacii to má smysl. Dneska je celá řada věcí, na kterých se tak snadno s každým nedohodneme. Takže to, že jsme s Kanadou... si říci, tady máme společný zájem, tady jsme schopni pracovat, to je přece něco, co má samo o sobě hodnotu, byť třeba symbolickou. A na to navazuje ta konkrétní obchodní dohoda. A já za sebe si myslím, že spíš bych nechápal, pokud by česká Sněmovna nebyla schopna toto ratifikovat, já bych tomu prostě nerozuměl. To bych měl pocit, že je tragické. Takže já věřím, že v této Sněmovně je dost těch, kteří tuto strategickou dohodu, ale i tu obchodní podpoří, protože já nemám vůbec ani milimetr pochyb, že tohle je zájem České republiky. A věřím, že je tady dost soudných, kteří to podpoří. (Potlesk z řad poslanců ČSSD, TOP 09 a Starostové.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

8:14 Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k našemu členství v EU.