Ministr Zaorálek: Není možné vrátit se k normální úrovni vztahů, dokud Rusko nepřehodnotí své pozice

15.03.2016 16:48

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které proběhlo 14. března 2016 v Bruselu. Mezi hlavní diskusní témata Rady patřily vztahy Evropské unie s Ruskem, s Iránem a aktuální situace v Libyi. Místopředsedkyně Komise Mogherini představila iniciativu #EU4HumanRights. Ministr Zaorálek se na okraj jednání Rady setkal také se svým rakouským a řeckým protějškem.

Ministr Zaorálek: Není možné vrátit se k normální úrovni vztahů, dokud Rusko nepřehodnotí své pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničních věcí členských zemí EU se na svém pravidelném zasedání v Bruselu věnovali tématu vtahů EU s Ruskou federací. Na pozadí druhého výročí ruské protiprávní anexe Krymu šéfové diplomacií EU jednoznačně podpořili pokračování jednotného postoje EU vůči Rusku. Základem společného postoje osmadvacítky je uplatňování určitých principů. Patří mezi ně například naplnění Minských dohod jako základní podmínka případné změny postoje Unie k Rusku. Shoda panuje také na nutnosti rozvíjení mezilidských kontaktů a podpora ruské občanské společnosti. EU bude také pokračovat v posilování vztahů se zeměmi Východního partnerství. „Není možné vrátit se k normální úrovni vztahů, dokud Rusko nepřehodnotí své pozice a nezačne plnit ujednání Minských dohod. Na tom panuje v Unii široká shoda“, zdůraznil ministr Zaorálek.

Dalším tématem jednání Rady FAC byly vztahy s Íránem v kontextu úspěšného naplňování Dohody o iránském jaderném programu. Mezi členskými státy EU panuje shoda na hledání možností spolupráce s Iránem zejména v oblasti ekonomiky, energetiky, dopravy, migrace a lidských práv. Nedílnou součástí rozvíjejících se vztahů má být pravidelný a formalizovaný dialog o lidských právech. ČR považuje rozvoj vztahů mezi Íránem a EU za pozitivní, a to jak z politického, tak z ekonomického hlediska. Obojí může napomoci zlepšení vzájemných vztahů a posílení umírněných a proreformních sil v zemi.

Tématu lidských práv a podpory demokracie je věnována kampaň #EU4HumanRights, kterou na jednání v Bruselu představila Vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini. V rámci kampaně by měl každý členský stát v roce 2016 uspořádat lidskoprávní akci na libovolné téma. Akce bude spojovat jednotná prezentace na internetu a sociálních sítích. „ČR iniciativu jednoznačně podporuje, ochrana lidských práv je nedílnou součástí české zahraniční politiky“, upozornil šéf české diplomacie.

Koordinační schůzka zemí V4 před jednáním Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC).

Koordinační schůzka zemí V4 před jednáním Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC).

Ministr Zaorálek podpořil kampaň #EU4HumanRights.

Ministr Zaorálek podpořil kampaň #EU4HumanRights.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…