Ministryně Černochová: Digitalizace celé řady věcí v agendě zbraňové legislativy

26.01.2024 18:02

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovně 26. ledna 2024 k vládnímu návrhu zákona o zbraních a střelivu

Ministryně Černochová: Digitalizace celé řady věcí v agendě zbraňové legislativy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Také děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dnes máme ve třetím čtení projednat návrh nového zákona o zbraních a střelivu. Již od tragické události na Filozofické fakultě otázka potřebnosti příslušné regulace zbraní a nutnosti přijetí nového zákona o zbraních je diskutována ve veřejném prostoru v míře dosud nevídané.

K tématu zbraňové legislativy byl panem zpravodajem Letochou uspořádán kulatý stůl, kterého se aktivně účastnila celá řada z vás. Dovolte mi stručně shrnout základní změny, které přináší nový zákon... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím o klid v sále.

Ministryně obrany ČR Jana Černochová ...nový zákon o zbraních a zmínit i některé nové instituty, které zpřísňují právní regulaci. Návrh zákona především důsledně digitalizuje celou řadu v té agendě zbraňové legislativy.

Dále se zavádí možnost policie okamžitě zajistit zbraně osobě, o které je k dispozici informace prokazující, že daná osoba představuje vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a pro bezpečnost. Dále zkrácení doby pro posuzování zdravotní způsobilosti držitele zbrojního oprávnění ze současných 10 na 5 let. Dále tam je povinnost podnikatelů hlásit podezřelé transakce. Dále tam je zvýšení kontrolní činnosti policie a rozšíření skutečností evidovaných v Centrálním registru zbraní a rozšíření automatických avizací a dalších funkcionalit.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že přijetí nového zákona o zbraních zlepší právní regulaci držení zbraní v České republice. Po přijetí tohoto zákona se určitě řada z nás dál bude této problematice věnovat a povedeme o tom další debaty, avšak prosím všechny, neblokujme nyní přijetí tohoto zákona. Ten zákon je potřebný a ta debata, která bude probíhat následně, tak jistojistě bude řešit i některé záležitosti, které se třeba diskutovaly právě i na tom semináři pořádaném panem zpravodajem kolegou Letochou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Stíhačka F-35 je fakticky nebojeschopný šrot

12:12 Rajchl (PRO): Stíhačka F-35 je fakticky nebojeschopný šrot

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k debatě v americkém Kongresu o nespolehlivosti stíha…