Ministryně Maláčová: Zapojíme se do kampaně Česko svítí modře, ale jen zapnout světla nestačí

02.04.2019 18:07

Komentář na facebookovém profilu ke dni autismu

Ministryně Maláčová: Zapojíme se do kampaně Česko svítí modře, ale jen zapnout světla nestačí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Dnes je Světový den porozumění autismu. S touto poruchou se u nás potýká zhruba 200 tisíc lidí a jejich rodin. Péče o autistu je nesmírně náročná a vyčerpávající. Spousta případů navíc zůstává neodhalená. Velkým problémem je totiž nízká informovanost. A ta se bohužel netýká vždy jen laické veřejnosti. Autisté a jejich rodiny se tak často setkávají s nepochopením a odsouzením. Tohle všechno může vést až k sociální izolaci.

Rozhodla jsem se proto, že se i my letos symbolicky zapojíme do kampaně „Česko svítí modře“. Ta si klade za cíl zvýšit povědomí společnosti o autismu. Dnes v noci rozsvítíme modře i na mém ministerstvu.

Jen zapnout světla ale nestačí. Zvláště ty nejtěžší formy autismu potřebují víc než naši pozornost. Hmatatelnou pomoc představuje třeba včerejší navýšení příspěvku na péči ve 4. stupni závislosti. V červenci se zvýší i 3. stupeň. Na systémovější podpoře pracujeme i v rámci novely zákona o sociálních službách. Je mi jasné, že rodiny s autisty to mají neuvěřitelně těžké. Věřím, že tahle naše pomoc může mnohým z nich ubrat pár vrásek na čele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách