Ministryně Marksová: Většina sociálních dávek míří lidem, kteří je opravdu potřebují

24.07.2014 8:21

Míra neoprávněného pobírání či zneužívání sociálních dávek se v České republice pohybuje, podle informací Generálního ředitelství Úřadu práce ĆR, mezi 5 a 10 procenty z celkového objemu vyplácených dávek. Přestože situace se může v jednotlivých regionech lišit, převážná většina dávek potřebným najde správného adresáta.

Ministryně Marksová: Většina sociálních dávek míří lidem, kteří je opravdu potřebují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministerstvo práce a sociálních (MPSV) na tuto skutečnost upozorňuje kvůli zprávám médií, které se objevily po odvysílání nedělního pořadu České televize Otázky Václava Moravce v souvislosti s vyplácením dávek pomoci v hmotné nouzi. Chce tak zabránit možným dezinterpretacím a chybným závěrům.

„Informace o zneužívání až 60 procent prostředků určených jako příspěvek na bydlení nebo dávka hmotné nouze v jednom z regionů, která zazněla ve nedělním vysílání České televize, podle všech dostupných informací neodpovídá realitě. Nechala jsem situaci v Karviné okamžitě prověřit a výsledná čísla se mnohem více blíží celostátnímu průměru,“ upozornila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Současná sociální šetření podle jejích slov neukazují, že by počty chybně nebo nesprávně vyplácených dávek pomoci v hmotné nouzi překračovaly výši, o které je informována vláda i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle těchto údajů může být chybně vypláceno 5 - 10 procent dávek pomoci v hmotné nouzi. Situace může sice být rozdílná v různých regionech ČR, ale i sociální šetření například na severní Moravě potvrzují tato čísla. Právě příklad Karvinska byl použit jako ilustrační pro region, kde údajně dochází ke zneužívání dávek přesahující 50 procent prostředků z celkového objemu vyplacených peněz.

Dokládají to konkrétní sociální šetření Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě a Kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Karviné u osob pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi za měsíc červen 2014. Kontroly byly prováděny podle typu dávky a u příspěvku na živobytí bylo ze 106 kontrolovaných případů zjištěno 5 pochybností. U doplatku na bydlení z kontrolovaných 102 osob pobírajících tuto dávku zjištěny 4 pochybnosti a podezření na chybné vyplácení dávek. U dávky mimořádné okamžité pomoci z 16 kontrolovaných případů bylo zjištěno 1 pochybení.

Přesto, že z výše uvedených údajů nijak nevyplývá enormní nárůst možného zneužívání dávek v hmotné nouzi, MPSV se situací okolo výplaty těchto dávek podrobně zabývá. Vláda již schválila návrh na změnu zákona o hmotné nouzi, který řeší hlavně situace okolo ubytoven a vyplácení doplatku na bydlení. Připravuje se zákon o sociálním bydlení a Úřad práce ČR posílí do konce roku dalších 600 nových zaměstnanců, kteří budou pracovat převážně právě v terénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.