Ministryně Schillerová: Na světových finančních trzích považují ČR za důvěryhodného a spolehlivého partnera

13.08.2018 8:35

Komentář na facebookovém profilu k hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR

Ministryně Schillerová: Na světových finančních trzích považují ČR za důvěryhodného a spolehlivého partnera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Některá důležitá témata nechávají sdělovací prostředky neprávem téměř bez povšimnutí. Třeba zprávy o tom, jak se ratingové agentury dívají na spolehlivost naší země dostát finančním závazkům. Během letních prázdnin nám renomované agentury Fitch a JCR vylepšily rating. Analytici z ratingových agentur Moody's a Standard & Poor's pak potvrdili České republice vynikající hodnocení její úvěrové spolehlivosti. Znamená to, že lidé pohybující se na světových finančních trzích považují naší zemi za důvěryhodného a spolehlivého partnera. A to je vynikající zpráva.

Dříve byly zprávy o hodnocení ratingových agentur ostře sledovaným tématem většiny médií. Jak se ale zdá, tyto časy už jsou pryč. O nejnovějších hodnoceních vyšlo jen pár krátkých článků, které bych dokázala spočítat na prstech jedné ruky. A to je velká škoda. Jak se říká, o čem se nepíše, jako by se nestalo.

Z novinových článků se tak člověk nemohl dozvědět, že naše ratingové hodnocení patří ke špičce v EU. Mezi postkomunistickými zeměmi je Česká republika dokonce premiantem. A jak dokládá přiložený graf, tři přední agentury Moody's, Standard & Poor's a Fitch nám dlouhodobě zvedají svá hodnocení a nyní si v jejich očích vedeme nejlépe v naší pětadvacetileté historii.

Někdo by si mohl pomyslet, že jde jen o známky jako ve škole, které mají na naše životy pramalý vliv. Zdání ale klame. Rating je důležitým vodítkem pro investory, které jim ukazuje, jak se které zemi hospodářsky daří a jak je pro ně daný stát rizikový. A čím vyšší známku země obdrží, tím více je považována za spolehlivějšího dlužníka a může si pak na trhu půjčovat za výhodnějších podmínek. Díky tomu můžeme ušetřit na financování státního dluhu nemalé peníze, které následně můžeme použít tam, kde jsou nejvíce potřeba. Třeba na důchody, platy zdravotních sester, vědu a výzkum, opravy silnic nebo modernizaci nemocnic.

Jsem velmi ráda, že si mezinárodní ratingové agentury všímají snahy naší vlády o dlouhodobé zlepšování hospodaření veřejných financí a tyto výsledky pak promítají do svých hodnocení. Chválí naši zemi především za přebytkové veřejné rozpočty, nízké zadlužení v poměru k HDP a očekávání jeho dalšího poklesu, lepší výběr daní a také stabilní růst české ekonomiky.

Podle červencové makroekonomické predikce, kterou vypracovali mí kolegové na Ministerstvu financí, naše ekonomika letos poroste o 3,2 % a v příštím roce o dalších 3,1 % HDP. Tuto naši predikci vůbec poprvé posuzoval Výbor pro rozpočtové prognózy a i jeho hodnocení dopadlo na jedničku. Podle odborníků z tohoto výboru jsou naše předpovědi realistické. Toto je také velice potěšující zpráva. Hodnocení mezinárodních ratingových agentur i Výboru pro rozpočtové prognózy totiž potvrzují fakt, že se naše ekonomická politika ubírá správným směrem a bude v tom i nadále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.