Ministryně Šlechtová: Jednání s EK nás posouvá ke schválení programů

20.02.2015 17:34

Otázky finální podoby operačních programů a proces jejich schvalování pro programové období 2014 - 2020 byly předmětem čtvrtečního jednání s Evropskou komisí, které řídila náměstkyně ministryně Olga Letáčková. Došlo k výraznému posunu.

Ministryně Šlechtová: Jednání s EK nás posouvá ke schválení programů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Jsem ráda, že se nám dnes podařilo Evropskou komisi přesvědčit o tom, že většina programů je připravena ke schválení. Z osmi programů pro nové programové období zbývají pouze dva, ve kterých zůstává k dořešení několik otázek. U zbylých programů nejsou žádná témata, která by mohla blokovat proces schvalování. To považuji za úspěch. A především jde vidět práce Národního orgánu pro koordinaci, jeho důležitost, spolupráce s resorty a především znalost a kvalita vyjednávání s Evropskou komisí, kterou MMR má,“ uvedla k dnešnímu jednání ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V rámci jednání zástupci jednotlivých řídicích orgánů představili Evropské komisi, jejíž delegaci vedl Erich Unterwurzacher, ředitel sekce pro střední Evropu, stav přípravy jednotlivých operačních programů s důrazem na nedořešené body. Debatovalo se mimo jiné o roli finančních nástrojů v novém programovém období. Česká strana představila systém podpory aglomerací a rozvoj metropolitních oblastí prostřednictvím nástroje integrované územní investice (tzv. ITI – integrated territoral investment). Nový nástroj umožní financovat aktivity z více než jedné prioritní osy jednoho či více operačních programů a realizovat projekty s příznivým dopadem do širšího zázemí města, tedy území aglomerace. Návrh byl ze strany Evropské komise akceptován.

„Ráda bych ocenila vstřícnost kolegů z Evropské komise k řešeným tématům a posun, k němuž v procesu jednání a vyjasňování argumentů dochází. Byť nejsou všechny detaily pro schválení všech operačních programů České republiky vyřešeny, bez intenzivní práce na obou stranách bychom v procesu postupovali jen těžko. Zbylá témata již nejsou blokační pro proces schvalování,“ doplnila Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Evropská komise se přislíbila vyjádřit do konce února k mechanismu schvalování programů ve vazbě na změnu víceletého finančního rámce EU a s tím souvisejících změn. První výzvy z nového programového období 2014-2020 budou vyhlášeny na jaře 2015. Harmonogram plánovaných výzev jednotlivých operačních programů zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj již v lednu na stránkách www.dotaceEU.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.