Ministryně Šlechtová: Mně se ten název opravdu nelíbí, nicméně vláda i přes můj nesouhlas toto schválila

05.05.2016 19:00

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 5. 2016

Ministryně Šlechtová: Mně se ten název opravdu nelíbí, nicméně vláda i přes můj nesouhlas toto schválila
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení pánové poslanci, děkuji za tuto interpelaci. Já si dovolím prostřednictvím pana předsedajícího reagovat. Celá situace vznikla takovým nešťastným způsobem. Já jsem se minulý týden na vládě dotazovala v podstatě, jak je možné, že vláda o tom nebyla informována, nicméně musím říci, že jediným, kdo mi argumentačně opravdu vysvětlil celou situaci, tak byl pan premiér, který mi sdělil, že na hradní schůzce došlo k politickému rozhodnutí nejvyšších ústavních činitelů, nicméně nemá to výkonnou pravomoc. Následně požádala Ministerstvo zahraničních věcí, aby předložilo na vládu materiál, kde vše vysvětlí. Ten materiál prošel zúženým meziresortním připomínkovým řízením, kde velice otevřeně říkám, že nebyla vypořádána ani jedna připomínka Ministerstva pro místní rozvoj.

Protože máme agenturu CzechTourism, protože jsme tady budovali logo, to logo stojí pár milionů, nicméně kampaně nestály samozřejmě nízkou částku, a to i z toho důvodu, že na ně byly dávány evropské prostředky. Nebudu hodnotit, jestli to bylo drahé, nebo ne, protože to rozhodl někdo jiný již přede mnou. Samozřejmě já jsem se dotazovala, proč toto politické rozhodnutí nemá ani například nákladovou analýzu, proč tam nevidíme nějakou budoucnost apod. Materiál, který jsme připomínkovali za můj rezort, obsahuje jednu základní informaci, a to je to, že v angličtině se název The Czech Republic zkracuje do databáze OSN na Czechia. Já s tím zásadně nesouhlasím jednak v této funkci, ve které jsem, nelíbí se mi to jako občanovi, mně se ten název opravdu nelíbí, sdělovala jsem to i na vládě, nicméně vláda i přes můj nesouhlas rozhodla o tom, že toto schválila a vzala na vědomí, čili v tuto chvíli Ministerstvo zahraničních věcí má pověření požádat OSN o zkrácení tohoto názvu České republiky. Samozřejmě to evokuje to, že se pravděpodobně předpokládá jaksi přirozená evoluce tohoto názvu v angličtině i do například sportovních akcí a marketingových akcí, na což jsem právě velice intenzivně reagovala, protože to se netýká jenom politického rozhodnutí, ale to chce i peníze. Jestli vám to takto stačí, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího? (Ano.) Samozřejmě můžu jít do detailů, ale myslím si, že tímto způsobem to stačí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…