Ministryně Šlechtová: Provozovatelem krematorií může být na vlastním pozemku každý, ale...

24.04.2016 14:51

Ministryně Karla Šlechtová koncem týdne navštívila Vsetín a Kroměříž, kde se seznámila s úspěšnými projekty podpořenými z evropských fondů. Na závěr své cesty zavítala i do soukromého krematoria v Hustopečích, u kterého ocenila kvalitu jeho služeb, ale také nadčasové vnímání novely zákona o pohřebnictví, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Hustepečské krematorium splňuje veškeré nadstandardy, které novela obsahuje.

Ministryně Šlechtová: Provozovatelem krematorií může být na vlastním pozemku každý, ale...
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

V dopoledních hodinách se v pátek ministryně Šlechtová setkala se starostou města Vsetín Jiřím Čunkem, se kterým následně navštívila části sídlišť, která byla revitalizována s podporou evropských dotací. Město uzavřelo s Ministerstvem pro místní rozvoj v roce 2009 Dohodu o zabezpečení realizace IPRM (Integrovaný plán rozvoje města) z Integrovaného operačního programu. Díky tomu bylo do konce minulého roku úspěšně realizováno 50 projektů, z toho 10  zaměřených na revitalizaci veřejného prostranství v hodnotě 83,5 mil. Kč a dále 40 projektů zaměřených na revitalizaci bytových domů v hodnotě 65,7 mil. Kč.
 
„Vždy se ráda seznamuji s úspěšnými projekty, které již mají pozitivní dopady na své okolí a jsou užitečné pro lidi. Dokazuje to jen jedno, a to, že evropské fondy pomáhají,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová.
 
Po přejezdu do Kroměříže následovalo setkání se starostou Jaroslavem Němcem a krátká prohlídka Arcibiskupského zámku, kde díky Integrovanému operačnímu programu mohly být upraveny interiéry a vstupní expozice a rekonstruováno zázemí pro údržbu Květné zahrady. Ta je neodmyslitelnou částí kroměřížského zámku.
 
V odpoledních hodinách zamířila ministryně Šlechtová do krematoria v Hustopečích. Chystá totiž novelu zákona o pohřebnictví a proto chce poznat provozní prostory různých krematorií. Nedávno proto navštívila krematorium v Klatovech, které bylo svým provozem ukázkové. Dnes zavítala i do Hustopečí. Zdejší krematorium bylo zřízeno v roce 1997 jako poslední 27. krematorium v České republice. Zde se ministryně Šlechtová seznámila s prostory běžně veřejnosti nepřístupnými (márnice, žároviště, místnost pro úpravu těl zemřelých) a diskutovala o připravovaných změnách, které přinese novela zákona o pohřebnictví také provozovatelům soukromých krematorií bez provozních dotací z veřejných rozpočtů.
 
Jen málo krematorií v České republice je ve vlastnictví soukromých firem. Zatímco provozovat hřbitov může jen obec nebo církev, provozovatelem krematorií může na vlastním pozemku každý. Veřejným zájmem ovšem je, aby kvalita nabízených služeb, pieta k zemřelým a úcta k pozůstalým byla garantována i zde,“ dodala Karla Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL