Ministryně Šlechtová se zúčastnila setkání ministrů pro místní rozvoj zemí EU

13.10.2014 21:05

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se 10. října, necelých 48 hodin po svém jmenování, účastnila v Miláně neformálního setkání ministrů EU odpovědných za kohezní politiku. Tématem jednání byl zejména vztah kohezní politiky v novém programovém období 2014-2020 a ekonomického řízení.

Ministryně Šlechtová se zúčastnila setkání ministrů pro místní rozvoj zemí EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Karla Šlechtová byla velmi pozitivně přijata bývalým eurokomisařem Johannesem Hahnem a dalšími ministry z 27 členských zemí EU.  Ministři zejména ocenili práci ministryně na Dohodě o partnerství. „Velmi mne potěšilo, že ze strany mnohých přítomných členů mi byla vyjádřena podpora v mé práci,“ uvedla Šlechtová. Neformálního jednání ministrů se zúčastnil také náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun a Olga Letáčková, ředitelka odboru Národního orgánu pro koordinaci.

Ministryně Šlechtová ve svém vystoupení na jednání ministrů zdůraznila: „Česká republika přistupuje k fázi programování jednotlivých nástrojů Evropských strukturálních a investičních fondů velmi zodpovědně a respektuje v nové struktuře implementace společné cíle EU obsažené ve Strategii Evropa 2020.“ Ministryně zároveň upozornila: „Naplňování předběžných podmínek čerpání fondů EU bude v některých ohledech složité. Existuje řada nejasností týkajících se praktické aplikace jednotlivých podmínek; Česká republika bude proto dále usilovat o vyjasňování otevřených otázek.“

Česká republika využila zavedení konceptu tzv. předběžných podmínek pro čerpání fondů EU v novém programovém období 2014-2020 jako nástroj zvýšení efektivnosti výdajů kohezní politiky. Během procesu nastavování období 2014-2020 a vyjednávání nebyly vždy ze strany Evropské komise - jako navrhovatele legislativy - zřejmé všechny souvislosti a dopady navrhovaných a měnících se předběžných podmínek a interpretace jejich důsledků. Na druhou stranu v některých oblastech přispěl tlak daný nutností naplnit předběžné podmínky k urychlení potřebných reforem na národní úrovni; v případě České republiky šlo například o služební zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…