Ministryně Válková: Presumpce neviny je jeden ze základních a klíčových principů trestního řízení

05.12.2014 18:34

Ministryně spravedlnosti Helena Válková jednala v Bruselu na radě ministrů spravedlnosti o uspořádání úřadu evropského veřejného žalobce či ochraně osobních údajů.

Ministryně Válková: Presumpce neviny je jeden ze základních a klíčových principů trestního řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Dne 4. prosince 2014 se konala justiční část rady ministrů spravedlnosti a vnitra Evropské unie. Končící italské předsednictví zařadilo na program jednání většinu aktuálně projednávaných legislativních návrhů jak z oblasti trestního práva, tak z oblasti civilní justiční spolupráce a ochrany osobních údajů.

Ministři spravedlnosti schválili částečný obecný přístup ohledně obecného nařízení o ochraně osobních údajů a vedli podrobnější debatu o tzv. mechanismu jediného kontaktního místa. Jde především o to, jakým způsobem rozdělit kompetence, práva i náklady mezi národní orgány dozoru a nové Evropské kolegium ochrany údajů (EDPB – European Data Protection Board). Významnou otázkou zůstává i způsob uznávání a výkonu rozhodnutí jednotlivých orgánů dozoru napříč členskými státy.

V bloku věnovaném trestněprávním předpisům ministryně Válková jednoznačně pozitivně přivítala dohodu členských států nad zněním směrnice o presumpci neviny. „Princip presumpce neviny považuji za jeden ze základních a klíčových principů trestního řízení. Ráda za Českou republiku vyjadřuji souhlas s návrhem, který koresponduje s českou právní úpravou a současně zaručuje minimální stupeň ochrany procesních práv ve všech členských státech“, uvedla ministryně.

Debata věnovaná návrhu na zřízení úřadu evropského veřejného žalobce byla tentokrát zaměřena na otázky spojené s výběrem a jmenováním evropských žalobců, kterých bude stejný počet jako členských států a budou tvořit kolegium, i s procesem ustavení samotného hlavního evropského žalobce. „Celý systém, má-li být funkční, musí být efektivní, profesionální a nezávislý. Zatímco evropští žalobci by měli být vybíráni Radou ze tří kandidátů nominovaných každým členským státem, hlavní evropský žalobce by měl být vybírán z řad členů kolegia a jeho funkční období by mělo být devítileté“, shrnula pozici ČR ministryně Válková.

Na okraj jednání se ministryně Válková sešla se svým německým protějškem Heiko Maasem, s nímž probírala praktické zkušenosti s fungováním německého státního zastupitelství a vyšetřováním zejména závažné hospodářské kriminality, a s rakouským ministrem Wolfgangem Brandstetterem.

V odpoledním bloku se ministři věnovali převážně návrhům civilněprávním. Nejprve byla přijata politická dohoda ohledně znění nového nařízení o úpadkovém řízení, následně byl přijat obecný přístup k revidovanému nařízení o řízení o pohledávkách nízké hodnoty. Diskuze pokračovala výměnou názorů na stávající rozsah působnosti návrhu nařízení o usnadnění oběhu veřejných listin v EU a na další legislativní návrhy.

V příštím pololetí bude zasedat Rada ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí již za lotyšského předsednictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.