Mrvka (ČSSD): O jedné nebezpečné poslanecké iniciativě

24.01.2017 17:33

Dne 11. ledna schválila Poslanecká sněmovna po devatenáctiměsíčním projednávání novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Tato novela měla za cíl změnit problematický „souhlas“ obce s poskytnutím doplatku na bydlení, který je podle názoru Ministerstva vnitra ČR protiústavní.

Mrvka (ČSSD): O jedné nebezpečné poslanecké iniciativě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Vládní novela má tichou podporu starostů ČSSD, ač přiznáváme, že jsme očekávali více, například že novela přeci jen rozšíří stávající možnosti obcí v oblasti ubytoven a zvýší plošně jejich vliv. Jde však o kompromis, to respektujeme, a jsme spokojeni. Až na velmi nebezpečnou poslaneckou iniciativu, která byla rovněž schválena, a o které bude nyní rozhodovat Senát.

Tato iniciativa zní na první pohled slibně: obec si bude moci formou opatření obecné povahy určit, jakou lokalitu považuje s ohledem na bezpečnost a veřejný pořádek za natolik problematickou, že zde zakáže v budoucnosti výplatu doplatku na bydlení. Dejme tomu v jedné ulici ve středně velkém městě X existuje ubytovna, a město stanoví, že do ulice, kde stojí tato ubytovna, se již nové doplatky na bydlení dávat nebudou. Stávající příjemci doplatku své peníze budou dostávat i nadále, noví příjemci již však v dané lokalitě vzniknout nesmějí, a pokud doplatek chtějí, musí bydlet jinde. Tímto způsobem má dojít k postupné likvidaci problematických ubytoven, či bytových domů.

Základní námitkou, kterou Klub vznáší, je neexistence přímé úměry mezi doplatkem na bydlení a negativními jevy, spojené s přílišnou koncentrací problematických osob na územní obce. Doplatek na bydlení coby dávka pomoci v hmotné nouzi přeci není sám o sobě špatný. Jde o dávku, která je poskytována na základě zákona a ti, kdo příspěvek pobírají, přeci nemohou být označeni předem za nepřizpůsobivé. Vždyť mezi nimi je i řada důchodců, či jinak znevýhodněných osob, kteří nebudou mít stejnou šanci jako v místech, kde obec své právo nevyužije. Co mají dělat? Kdo se o tyto osoby postará? Obáváme se, že opatření obecné povahy bude některými obcemi nadužíváno a v různých místech ČR bude rozhodováno různě, což snižuje právní jistotu žadatelů. Teoreticky je rovněž možné, aby rada obce (která o nařízení rozhoduje) vydala nařízení pro celé město a nejen pro určitou část. A co žadatelé v těchto „čistých a bezpříspěvkových“ městech? Nebudou obce takto preventivně postupovat a tím ještě snižovat možnost integrace některých žadatelů o doplatek na bydlení, zejména rodin s dětmi? Myšlenky této novely musí být provázány s návrhem zákona o sociálním bydlení, který však ještě nebyl schválen, a žádná záchranná síť pro osoby, které by z důvodu rozhodnutí obce nedostaly doplatek, tak v ČR neexistuje. A právě v tom je právě tento poslanecký návrh velmi nebezpečný.

A ještě jedna maličkost: proti opatření obecné povahy není přípustný odkladný účinek. Napadnout toto opatření lze jen u místně příslušného správního soudu. Vědí to osoby, které o doplatek žádají? Je jejich právní vědomí natolik vyspělé? V současné době je typickým opatřením obecné povahy například územní plán vydávaný obcí a najednou má opatření obecné povahy rozhodovat plošně o právech žadatelů o doplatek na bydlení. Tento právní nástroj se pro řízení o dávkách hmotné nouze vůbec nehodí. Z pohledu sociálnědemokratických starostů je celý návrh asociální, nepřiměřený a zřejmě podobně neústavní, jako byl neústavní původní souhlas obce. Celou věc nyní projedná Senát a věřme, že přijme vhodnou nápravu, ke které se poslanci přidají. Opatřením obecné povahy se nic nevyřeší! Poslanecká iniciativa V. Vilímce z ODS je velmi nebezpečná a je smutné, že má podporu Svazu měst a obcí ČR!

Stanislav Mrvka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…