Mynář (ČSSD): Konec mýtů na Odře

13.10.2014 7:25

V závěru měsíce září vyjela z Polského Štětína do Kiedzierzyna-Kozle, a to z iniciativy Rady kapitánů říčních lodí Polska, loď na výzkumnou plavbu s mottem „odíráme Odru z mýtů“!

Mynář (ČSSD): Konec mýtů na Odře
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Oderská tlačná souprava je přizpůsobena projektu. Místo nákladu jsou na lodi uloženy kontejnery ve dvou řadách nad sebou přizpůsobeny k ubytování vč. sociálního zařízení, konferenční místnosti a nezbytným technickým zázemím. Umístění kontejnerů simuluje skutečnou plavbu s nákladem a patřičnou zátěží. Na lodi jsou instalované přístroje, které měří hloubku vody, ponor a výšku mezi horní hranou nákladu.

Během plavby se podjíždělo pod 44 a projelo 24 zdymadly. Výsledky průzkumné plavby mají otevřít dialog o zavedení vodní přepravy kontejneru po Odře.  Všechny výsledky dokazují, že se jedná o reálnou možnost přepravy nákladů a to již nyní bez jakýchkoliv úprav koryta řeky (jedná se o úsek Štětín-Kiedzierzyn-Kozle). Průzkum a jednoznačná fakta vyvrátila veškeré mýty o nesplavnosti řeky Odry.

Účastníci projektu z Polska a České republiky na vlastní oči potvrzují skutečné podmínky, které otevírají první kroky pro převážení nákladů vodní cestou. Jde o zásadní krok ke změně orientace v logistice vodní dopravy.

Následná mezinárodní konference 2.10.2014 v Kiedzierzynie-Kozli vyhodnotí veškeré získané informace a navrhne další postup, který se týká také možnosti splavnění řeky Odry až do Ostravy.

Pro tuto část se připravuje studie proveditelnosti, která má celkově záměr podpořit. Jde o velký krok na cestě k možné výstavbě vodního díla Dunaj-Odra-Labe.

Podporu vyjádřili členové komise pro podporu ekonomického rozvoje města Ostravy, kteří se projektu účastnili, stejně jako řada významných hostů a specialistů na vnitrostátní nákladní přepravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.