Niedermayer: EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil krok k lepší dohodě TTIP

09.07.2015 8:23

Včerejší hlasování znamená, že dohoda TTIP v EP uspěla a hlasy proti ní se neprosadily.

Niedermayer: EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil krok k lepší dohodě TTIP
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Většina EP odolala pokušení levice začít TTIP potápět a EP tak mohl vyslat jasný signál, že vyjednání ambiciózní a vyvážené dohody TTIP je ve strategickém zájmu EU.

ČR by jako otevřená a proexportně orientovaná ekonomika měla z uvolnění obchodu mezi EU a USA jednoznačný užitek a prospěch.

EP vyjádřil některé názory, které by měly vést k tomu, že dohoda TTIP bude lepší.  Starý mechanismus urovnávání sporů mezi investory a státem (ISDS) by měl být nahrazen novým systémem s veřejně jmenovanými a nezávislými soudci, veřejnými slyšeními a odvolacím mechanismem. To by mělo zajistit větší předvídatelnost, nezávislost a nestrannost rozhodování.

Do dohody TTIP by také měla být začleněna ochranná doložka, která by se uplatnila v případě nárůstu dovozu určitého výrobku, jenž by představoval riziko vážného poškození domácí produkce potravin.

Dnešním hlasováním EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil tak významný krok směrem k lepší a kvalitnější dohodě TTIP, která bude mít co nejširší podporu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.