Niedermayer (TOP 09): 50 dní

20.05.2014 13:11

Před necelými dvěma měsíci jsem se rozhodl opustit příjemnou životní dráhu poměrně věrohodného ekonoma, poradce či novináře a vyrazil na cestu politickou.

Niedermayer (TOP 09): 50 dní
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Bylo by totiž poněkud naivní se tvářit, že přijetí místa na čele kandidátky do evropských voleb je něco jiného. Dnes, v poslední plánované volné odpoledne před „dnem D“, si mohu díky bolení v krku, kašlu a ztrátě hlasu uspořádat své pocity a zážitky z těchto hektických dní.

I když jsem k tomuto rozhodnutí přistupoval se snahou zvážit vše, co mne potká, realita byla jiná. A nejde jen o těch několik tisíc kilometrů v autě a trochu méně ve vlaku, které zasáhly do fungování naší rodiny. Všem patří dík zato, že to zvládli a posílám tímto varování následovníkům s menšími dětmi.

Asi nejvíc mne překvapilo, jak jsem změnil pohled na politiku a u nás tolik nepopulární politické strany. Bez nich to v demokracii nejde, pokud rovnou nechceme diktátora nebo generálního ředitele republiky. První poznání je, že „ufungovat“ politickou stranu není asi vůbec lehké – vyžaduje to stovky lidí, z nich většina z této své aktivity vůbec nic nemá, navzdory vynaloženému času a úsilí, které někdy je a mnohdy není, oceněno ostatními.

Velmi brzy jsem pochopil, že se „hraje o mnohem více“. Na různých místech po republice jsem potkával hodně lidí, členů či podporovatelů Topky, a rychle mi začalo docházet, že nejde vůbec jen o mne, ale o to, abychom spolu prosadili naše názory a ve volbách uspěli.

Leccos nám v kampani pomohlo. Agrese Ruska na Krymu, výročí vstupu naší země do Unie či viditelné zlepšení ekonomické situace v Evropě umožnili srozumitelněji prezentovat proevropské zaměření TOP 09 a Starostů. A také celkové výhody evropské integrace, ne pouze jednotlivé, i když příjemné detaily - miliardy od našich partnerů máme stejně rádi jako volné cestování a snadný vývoz zboží.

Voliči si to musí přebrat sami. A já doufám, že jich přijde dost. Právě na tom bude záležet, kam se bude ubírat moje další cesta. V každém případě mi minulé týdny daly hodně podnětů k přemýšlení, umožnili mi potkat se s lidmi, které bych jinak zřejmě nepotkal. A způsobily, že jsem se nemálo zadlužil.

Ne v penězích, ale v tom, co dlužím těm desítkám či stovkám lidí, kteří mi v minulých týdnech pomáhali. Třeba těm, kteří večer před prodlouženým víkendem dorazili fandit na televizní debatu do lesů za Ostravu. Nebo studentům, kteří nám pomáhají na mnoha místech, kam přijedeme. A to nemluvím o lidech, kteří mi denně pomáhají a povzbuzují mne, nebo o kandidátech na nižších místech kandidátky.

Týdny doposud strávené „politikou“ patří k nejzajímavějším a nejobjevnějším v mém životě. Nutí mne přemýšlet nad rámec běžně vnímané nespokojenosti s chováním toho či onoho politika či naštváním nad špatnými zákony. A dívat se jinak na to, co pro každého z nás ten kolos politických stran znamená.

Nejdůležitější v životě i v kampani jsou vždy lidi. A já jsem moc vděčný za všechny, které jsem mohl za posledních 50 dní potkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.