Nohavová (KSČM): Několik faktů k návrhu zákona o „dlouhodobém ošetřovném“

07.03.2017 4:31

Vláda do PS předložila návrh zákona o dlouhodobém ošetřovném. Návrh má řešit potřebu ošetřování osob potřebujících dlouhodobou péči a zároveň hmotné zajištění „ošetřující osoby“ dávkou nemocenského pojištění. Péče o dlouhodobě nemocné je v současnosti většinou péčí ústavní. Ta je sice nezbytná, ale je celkově nákladnější a hlavně pro potřebné i jejich rodiny méně společensky i lidsky přínosná, než zajištění této péče v domácím prostředí členy rodiny.

Nohavová (KSČM): Několik faktů k návrhu zákona o „dlouhodobém ošetřovném“
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Na dlouhodobé ošetřovné má mít nárok ta ošetřující osoba, která je účastníkem nemocenského pojištění - jsou to jak zaměstnanci, tak i OSVČ. Dávka dlouhodobého ošetřovného tak bude příjmem rodiny a nahradí příjem z výdělečné činnosti a zároveň nebude mít nepříznivý vliv na nárok z důchodového pojištění ošetřující osoby. Bude považována za vyloučenou dobu, příp. za náhradní dobu pojištění.

Novela odpovídá potřebě řešit neuspokojivou situaci v této oblasti. Zřejmě, nikoliv z faktických, ale z politických důvodů, a tedy průchodnosti novely v koalici, navrhovatel zákona ČSSD ustoupil ministru financí Babišovi a vsunul do novely ustanovení, které ji činí v podstatě téměř zbytečnou a to slovy: „zaměstnavatel může zaměstnance uvolnit“. Již dnes může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem dobrovolně poskytnout neplacené, ale i placené volno v podstatě v jakémkoliv rozsahu. Může to být upraveno i v kolektivní smlouvě, může se se zaměstnancem dohodnout na práci z domova nebo se domluvit na zkrácení pracovní doby. Tedy vše, co tato novela nabízí, „může“ zaměstnavatel dle stávajících zákonů povolit i dnes.

Zaměstnavatelům se sice mírně zvýší administrativní nároky, které spolu s faktem, že by měli zaměstnance uvolnit a zajistit si za něho náhradu, tak to povede ke snaze některých firem zaměstnance od ošetřovného odrazovat. Vzhledem k tomu, že novela zaměstnavatele nezavazuje uvolnit zaměstnance, bude i řada zaměstnavatelů, kteří tak budou činit. Bude tak vytvářena nerovnost mezi firmami, kdy jedny toto umožní a jiné nikoliv, případně i nerovnost zaměstnanců ve firmách, kdy některým „bude“ umožněno a jiným ne.

Aby novela měla smysl, budu v rámci projednávání navrhovat vypuštění slova „může“ /udělit písemně souhlas s nepřítomností/ a nahrazení takovou formulací, která zaměstnavatele zaváže k souhlasu poskytnutí volna / například je„ povinen“/, protože bez úpravy by to byl zákon pro zákon, nic neříkající, nic fakticky neměnící a tudíž zbytečný.

Pokud toto v zákoně zůstane, pak neřeší dlouhodobé ošetřování, ale jen rozšiřuje okruh pečujících na další rodinné příslušníky a v podstatě prodlužuje současný nedostatečný čas z 16 dní na 90 dní. Ale jen za podmínky se „souhlasem zaměstnavatele“, který může udělit písemně souhlas s nepřítomností zaměstnance v práci po dobu poskytování dlouhodobé péče. KSČM je tak opět v situaci, kdy svými hlasy má umožnit přijetí novely a vykrýt tak spory v koalici. Otázka zní: budeme mít odvahu nepodpořit zákon, pokud neprojde návrh, který zaměstnavatele zaváže, aby zaměstnanci dlouhodobé ošetřovné povolil? Dokážeme náš postoj vysvětlit našim voličům, najdeme-li tu odvahu? Čeká nás nelehký úkol. Voliči mají pocit, že jsme málo důrazní a že splýváme s jinými stranami. V tomto dilematu nám ale nikdo nepomůže. Je to jen na nás „správně se rozhodnout“ a své rozhodnutí před voliči i obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.