Nováková (VPM-NK): Bezpečnost je naší prioritou

23.09.2014 8:49

Ochrana veřejného pořádku a prevence kriminality a bezpečnější dopravní situace.

Nováková (VPM-NK): Bezpečnost je naší prioritou
Foto: VPM-NK
Popisek: Gabriela Nováková

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Ke konci roku 2013 a na začátku roku 2014 jsme si nechali zpracovat výsledky nové navazující ankety mezi našimi spoluobčany Prahy 3, jejíž jedinou otázkou bylo: „Cítíte se v bezpečí a neohrožení na území naší městské části, co Vás trápí, co byste změnili?“. Z výsledků nám jednoznačně vyplynulo, že u 85% dotázaných občanů (z celkového počtu 787 občanů) byla jako priorita jednoznačně vyhodnocena bezpečnost na ulicích, přechodech a nutnost potlačení rozšiřujících se bazarů, ale především heren na Žižkově a Vinohradech. Na základě tohoto jsme připravili bezpečnostní program pro Prahu 3.

Ochrana veřejného pořádku a prevence kriminality

Navýšení počtu strážníků

Jedním z faktorů, mající zcela bezpochyby pozitivní dopad na meziroční pokles trestné činnosti na území hl. m. Prahy o 10%, je mimo jiné i nárůst počtu uniformovaných strážníků MP v hlídkové službě.

Navrhujeme:

- Navýšení počtu tabulkových míst v rámci Obvodního ředitelství MP Praha 3 ze stávajících 91 na 110, přičemž 80 strážníků bude v přímém výkonu služby.

Bezpečnostní kamery

V oblasti ochrany veřejného pořádku a prevence kriminality má svoji nezastupitelnou úlohu i Městský kamerový systém hl. m. Prahy. V současné době je na území MČ Praha 3 provozováno 26 bezpečnostních kamer, které jsou instalovány především v lokalitách se zvýšeným nápadem trestné činnosti, narušování veřejného pořádku apod.

Navrhujeme:

- Postupné rozšiřování MKS (městského kamerového systému) – instalace až 60 nových kamer v lokalitách určených MP hl. m. Prahy a Policií ČR.
- Tyto kamery by se umístili u všech základních a mateřských škol, pošt a zdravotnických zařízení a v místech se zvýšeným výskytem trestné činnosti.
- Vybudování dohledového centra a připojení MKS na centrálu - Kongresové centrum.

Výherní hrací přístroje – snižování počtu heren

Prosazujeme nulovou toleranci k hazardu.

Navrhujeme:

- Na území Prahy 3 žádná herna ani casino.

Přehled okrsků MP na mapovém podkladu Prahy 3

Navrhujeme:

- Interaktivní mapa zobrazující hranice jednotlivých okrsků vč. jmen a fotografií místně příslušných strážníků okrskářů.

Bezdomovci

Problematika výskytu bezdomovců na území Prahy 3 je jednou z oblastí, která je občany vnímána velmi negativně. Dle neoficiálních odhadů je na území hlavního města cca 6000 osob bez přístřeší. Samotná přítomnost bezdomovců na veřejných prostranstvích, aniž by se dopouštěli nějakého protiprávního jednání, není dle platné právní úpravy důvodem k jakémukoliv postihu ze strany Městské policie.

Navrhujeme:

- Budeme prosazovat rozšíření spolupráce městské policie s ÚMČ Praha 3, tzn. navýšíme počet terénních pracovníků, kteří budou v každodenním kontaktu s lidmy bez přístřeší a po ulicích.

Doprava

Bezpečnější přechody pro chodce

Řada přechodů pro chodce na území Prahy 3 nesplňuje nejmodernější bezpečnostní standardy.

Navrhujeme:

- Ihned provést stavební úpravy „nebezpečných“ přechodů pro chodce včetně instalace dodatečných bezpečnostních prvků
- Navrhujeme výstavbu ostrůvků a nových semaforů
- Osvětlíme všechny přechody
- Na přechody instalujeme blikající přechodové pruhy

Navrhujeme snížení poplatku za odtah vozidla

- Poplatek za odtah vozidla snížit minimálně na částku odpovídající nákladům na provoz, techniku a podobně, což není sankce.
- Odtahy by měla zajišťovat a provozovat hl. m. Praha.
- Převedení kompetencí v rámci dohledu nad dodržováním pravidel zóny placeného stání na úředníky městské části.

Navrhujeme:

Dohled nad dodržováním pravidel ZPS zaujímá podstatný podíl pracovní náplně strážníků MP. Uvedených opatřením by se oblast působnosti MP mohla přesunout zejména na problematiku drobné pouliční kriminality a ochrany veřejného pořádku.

Ze zprávy o činnosti MP hl. m. Prahy za rok 2013 vyplývá, že přestupky v dopravě tvoří 90% z celkového počtu 836 tisíc odhalených přestupků. Přestupky proti veřejnému pořádku "pouze" 10%.

Úprava parkovacích míst na pozemních komunikacích

Praha 3 se již dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst pro motorová vozidla. Tuto situaci zčásti vyřešilo zavedení zóny placeného stání v únoru 2008. I přesto, že v rezidentních zónách mohou parkovat vozidla pouze s platnou parkovací kartou, parkovacích míst je stále nedostatek.

Navrhujeme:

- Úprava způsobu stání vozidel na pozemních komunikacích (změna podélného stání na šikmé či kolmé, stavební úpravy chodníků, kde to situace umožňuje).
- Úprava rabátek u stromů.
- Výstavba veřejných parkovišť, parkovacích domů.
- Důsledná kontrola vydaných parkovacích karet.
- Důsledné a nekompromisní odtahování neoznačených vozidel.

Zóna placeného stání

Zřízení zóny placeného stání (dále jen ZPS) na území Prahy 3 mělo zcela jednoznačně pozitivní dopad na regulaci dopravního zatížení. Stinnou stránkou věci je fakt, že její zřízení pouze na části území Prahy 3 naopak negativně ovlivnilo dopravní situaci v oblasti Jarova, který v současné době slouží jako „odstavné parkoviště“ pro mimopražské řidiče. Zde se nedostatek parkovacích míst výrazně projevuje zvýšeným počtem přestupků, především nedovoleného stání na chodníku, stání v místech, kde vozidlo tvoří překážku provozu na pozemních komunikacích.

Navrhujeme:

- Rozšíření ZPS na celé území Prahy 3.
- Důsledná kontrola vydaných parkovacích karet.
- Důsledné a nekompromisní odtahování neoznačených vozidel.

Ing. Gabriela Nováková
kandidátka na starostku MČ Praha 3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VPM-NK

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…