ODS: Bijme na poplach k záchraně OSVČ, jinak jim zazvoní umíráček

02.04.2020 7:37

Občanští demokraté apelují na vládu, aby co nejrychleji poskytla finanční pomoc OSVČ. Je třeba jednat rychle, bez složitých postupů.

ODS: Bijme na poplach k záchraně OSVČ, jinak jim zazvoní umíráček
Foto: ODS
Popisek: ODS

Pro mnoho podnikatelů může být tato krizová situace likvidační, jen za březen pozastavilo živnost 10 000 OSVČ, a v příštích měsících mohou být čísla zásadně vyšší. ODS navrhuje rozdělit pomoc na dvě platby – okamžitou a později vyplacenou část. Je připravena také jednat s vládou o dalších opatřeních, ale teď není času nazbyt.

„OSVČ jsou nejohroženější skupina a je jim třeba poslat okamžitou finanční pomoc, injekci, jinak nepřežijí. Stát by měl ohrožené OSVČ okamžitě podpořit co možná nejjednodušší, plošnou, rovnou platbou v řádu desetitisíců korun tak, aby v těchto kritických dnech bez naděje na rychlé ukončení restrikcí vůbec přežily, neukončily svá podnikání a nehlásily se na úřadech práce. Na vymýšlení spravedlivějších parametrů pomoci podle výše ztráty, podle výše fixních nákladů apod. bude čas v následujících týdnech. Teď se ale hraje o čas, o přežití! V takové chvíli platí stará pravda – kdo rychle dává, dvakrát dává!

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Finanční pomoc OSVČ klidně rozdělme na dvě části: na okamžitou pomoc v podobě rovné platby a na druhou, později vyplacenou část, vypočítanou podle míry škod, která na jednotlivé OSVČ dopadne v různé míře. Tak, abychom i v pomoci OSVČ zachovali elementární principy spravedlnosti a potřebnosti. Rychlou, rovnou platbu pro OSVČ může stát vyplácet bez jakýchkoliv složitých žádostí. Dostatek identifikačních údajů, včetně čísla bankovního účtu mají finanční úřady v daňových přiznáních z uplynulých let,” uvedl místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček.

„ODS navrhla příspěvek pro OSVČ ve výši 30 tisíc jako bezodkladnou a rychlou pomoc už na začátku nouzového stavu, aby byl prostor jednat o komplexnějších opatřeních. Vláda dnes po mnoha dnech nabízí finální podporu ve výši 25 tisíc Kč s velmi nelogickými, nespravedlivými podmínkami a zdlouhavým procesem, které znamenají, že příspěvek někteří živnostníci, přestože jsou v problémech, nezískají. Pojďme to udělat jednoduše! Navíc jsme s vládou stále připraveni jednat i o dalších, nezbytných opatřeních, například o odkladu splatnosti DPH, kterou plátci musí odvést i z nezaplacených faktur, nebo o daňových prázdninách daně z příjmů,” sdělil poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

22:12 Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.