ODS: Investujme rychle do prevence, zaveďme pro občany „covid drive-in“ po celé Praze

29.04.2020 9:09

Praha, která v rámci Česka čelila nejvyššímu počtu nakažených novým koronavirem, se musí okamžitě zaměřit na prevenci, aby se i do budoucna snížily dopady pandemií na hospodářství a chod hlavního města.

ODS: Investujme rychle do prevence, zaveďme pro občany „covid drive-in“ po celé Praze
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Na celém území metropole musí co nejdříve vzniknout hustá a každému Pražanovi dostupná síť testovacích míst. Na každém takovém „covid drive-in“ se zájemce otestuje ať už na protilátky nebo aktivní přítomnost nemoci, a dostane rychle výsledky,“ říká Tomáš Portlík, předseda pražské ODS. Podle něj se náklady na taková preventivní opatření několikanásobně vrátí, protože nebude při případných dalších vlnách nákazy koronavirem nutné umrtvovat celou ekonomiku a společnost. „Podle ekonomických studií bude třeba jen pro zachování statu quo pumpovat do pražského hospodářství více než 20 miliard korun každý měsíc. A například jen zjištění protilátek na Covid-19 u všech 1,2 milionu Pražanů by vyšlo na 900 milionů korun,“ doplňuje Portlík.

ODS je připravena s primátorem Hřibem a celou koalicí aktivně spolupracovat jak na celopražské úrovni, tak i v jednotlivých městských částech. Tomáš Portlík jako zastupitel městské části zároveň poukazuje na zkušenost z Prahy 9. „Plošně tam už nyní testujeme zaměstnance městského úřadu, domov pro seniory, středisko sociálních služeb nebo mateřské školky. Brzy je tak budeme moci otevřít, a ulevit pracujícím rodičům,“ vysvětluje šéf pražské ODS. Vzhledem k mnoha neznámým kolem koronaviru je nejefektivnější zaměřit se na trvalé snižování jeho infekčnosti v populaci při co nejmenším omezování běžného života občanů. „Hustá síť testovacích „covid drive-in“, podobně jako je tomu třeba v Jižní Koreji nebo Hong Kongu, umožní nejen městským organizacím, ale zejména komerčním firmám a podnikatelům pravidelně i nárazově dobrovolně testovat své zaměstnance či zákazníky. Získáme nejen dokonalá epidemiologická data o celé Praze, ale dokážeme včas zachytávat případná nová ohniska nákazy a rychle je izolovat bez rozvinutí epidemie,“ zdůrazňuje Tomáš Portlík z ODS s tím, že prevence by měla být nejvyšší prioritou pražské vlády. Praha je přitom podle opozice připravena při úzké kooperaci magistrátu a městských částí rychle zvládnout minimálně spuštění sítě testovacích „covid drive-in“, a připravit tak se na další vlny infekcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu