ODS: Svobodu vybojovali lidé, kteří nebyli lhostejní

19.11.2019 15:21

Stále je dobré si připomínat, proč jsme přechod od totality ke svobodě zvládli tak úspěšně. Bylo to hlavně díky lidem, kteří měli odvahu a nebyli lhostejní.

ODS: Svobodu vybojovali lidé, kteří nebyli lhostejní
Foto: ODS
Popisek: ODS

Řekl to předseda ODS Petr Fiala na mezinárodní konferenci nazvané Od ostnatého drátu k Schengenu. Konferenci v Poslanecké sněmovně společně pořádaly Fórum demokratické společnosti, Nadace Hannse Seidela v ČR a Občanská demokratická strana.

„Události před 30 lety byly obdobím, kdy jsme se stali znovu ‚zemí, která vítězí‘,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Díky disentu a politickému odboji byli lidé připraveni organizovat odpor, vyjít na tribuny, vést sametovou revoluci od první minuty. Jejich statečnost se nesmí zlehčovat ani relativizovat. Za to těmto lidem patří úcta a významné místo v dějinách. Obávám, že dnes se mezinárodní předpoklady svobody, tedy odvaha prosazovat vizi liberální demokracie ve světě, oslabují, rozmělňují. Pád berlínské zdi nás znovu spojil se Západem – a svoboda a demokracie mají sídlo v euroatlantickém prostoru, na Západě, kde se demokracie narodila, kde je silná a kde se o ni bude vždy bojovat. A každá generace povede tento boj nanovo,” dodal Fiala.

„Pád železné opony byl klíčovým momentem pro nás, kteří jsme žili v komunistickém gulagu,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost za ODS Pavel Žáček a dodává: „Na hranicích zemřely stovky obětí, nejen Češi, ale i Slováci, Maďaři, Poláci, dokonce i Rusové. Nejen znovunabytou svobodu a návrat Česka na Západ, ale také tyto oběti jsme si chtěli dnes připomenout.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.