Ohrazení Jana Kellera: Neřekl jsem, že by Češi měli platit vyšší daně

16.05.2014 11:16

Reakce kandidátů do EP Zuzany Brzobohaté a prof. Jana Kellera na informace serveru ParlamentníListy.cz.

Ohrazení Jana Kellera: Neřekl jsem, že by Češi měli platit vyšší daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Na webu se objevila hrubě překroucená a manipulativní informace o názorech obou kandidátů na daně v České republice. Profesor Keller tuto informaci okomentoval.

„V Plzni jsem hovořil o problematice tzv. daňového dumpingu, při kterém státy vzájemně soutěží o přilákání investorů prostřednictvím snižování firemních daní. Taková soutěž vede mimo jiné k potížím ve financování státu a k úpadku veřejného sektoru.  Nehovořil jsem o tom, že Češi platí nízké daně, ale o tom, že není možné neustále snižovat firemní daně na úkor občanů a omezovat veřejné funkce státu a tím se podbízet investorům.“ 

Profesor Keller pak předložil některá fakta, kterými tuto argumentaci podpořil.

„Složená daňová kvóta v České republice je na úrovni průměru EU, nelze tedy hovořit o extrému. Česká republika však v posledních letech výrazně změnila strukturu daňové zátěže v neprospěch občanů. Zatímco zdanění firem se v EU pohybuje na vyšší úrovni, v Německu je to například 30,2 %, v Rakousku 25% a na Slovensku 23%, Česká republika má se svými 19% čtvrtou nejnižší úroveň firemních daní v Evropě. Naproti tomu DPH je v České republice poměrně vysoké. Německo má dvě sazby, 19 a 7%, Rakousko tři ve výši 20, 10 a 12% a Slovensko dvě, 20 a 10%. Pokud by tedy někdo měl v České republice platit vyšší daně, pak jsou to firmy a nikoliv serverem zmiňovaní Češi. Považuji daňovou a výdajovou zátěž českých občanů již nyní za velmi vysokou. To se ostatně projevuje i ve statistikách, které ukazují, že se Česká republika, na rozdíl například od Slovenska, v posledních několika letech přestala přibližovat průměrné životní úrovni EU.“

Zuzana Brzobohatá k tomu řekla:

„Veřejnosti v České republice řada politiků předkládá dlouhodobě svoji chybnou vizi o zvyšování konkurenceschopnosti prostřednictvím snižování firemních daní. Za posledních 10 let byly tyto daně v České republice sníženy o celých 12 %, aniž by se to nějak viditelně projevilo ve zvýšení konkurenceschopnosti. Konkurenceschopnost je totiž postavena na vzdělanosti, kvalitní infrastruktuře a přehledném a funkčním právním systému, nikoliv na nízkých daních. Výpadky v příjmech státního rozpočtu byly nahrazeny citelným zvýšením DPH, což vedlo k poklesu životní úrovně občanů. Významnou politikou EU je politika koheze, soudržnosti. Této soudržnosti není možné dosáhnout, pokud bude docházet k daňovému dumpingu. To neznamená jednotné daně, ale zavedení minimální sazby daně firem s tím, že vyšší sazba je plně v kompetenci národních parlamentů a může odrážet i rozdílnou historii a potřeby jednotlivých členských zemí."

16. května 2014

Zuzana Brzobohatá, kandidátka do EP

prof. Jan Keller, kandidát do EP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Keller

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Dětský ombudsman pomůže v ochraně práv dětí

12:06 Michálek (Piráti): Dětský ombudsman pomůže v ochraně práv dětí

Česká republika se významně přiblížila k ustavení funkce dětského ombudsmana. Poslanecká sněmovna po…