Okamura: Prezident Zeman a veto služebního zákona

18.08.2014 18:27

Prezident Miloš Zeman dnes sdělil, že nebude vetovat služební zákon, pakliže z něj vypadnou političtí náměstci.

Okamura: Prezident Zeman a veto služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vznik pozice politického náměstka není sice podle nás ideální, ale není to podle našeho názoru ten klíčový problém v návrhu služebního zákona. Tím je absence řešení odpolitizování úřadů a ministerstev, čili konec dosazování stranických kamarádíčků na důležité pozice ve státní správě. Právě z tohoto důvodu bychom měli řešit především to, kdo jmenuje státní tajemníky. Právě oni totiž vybírají všechny své podřízené a určují buď přímo nebo zprostředkovaně obsazení všech pozic na ministerstvu.

Dokud tyto lidi, kteří mají rozhodující pravomoci v personálních otázkách, bude jmenovat vláda a ne někdo nezávislý, k odpolitizování státní správy nikdy nedojde. Nadále budou ve státní správě političtí trafikanti, jejichž hlavní odborností je stranická knížka. A o stabillizované a odborné státní správě si nadále budeme moci nechat jen zdát. Proto jsme navrhovali, aby byl ředitel státní služby jmenován na návrh vlády prezidentem, tak jak to bylo v původním návrhu Rusnokovy vlády. Hnutí Úsvit nesouhlasí se stávající dohodou vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL a TOP09 a ODS, jelikož nedochází k odpolitizování státní správy. Je pozoruhodné, jak tyto strany našly společný průsečík zájmů. Nebudeme tedy ani pomáhat přehlasovávat případné veto prezidenta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…