Okamura: Transparency International soustavně páchá trestnou činnost

11.07.2013 14:33

Vyjádření k činnosti Transparency International Czech.

Okamura: Transparency International soustavně páchá trestnou činnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Dovolte mi, abych zde prezentoval několik zjištění o tom, že organizace Transparency International Česká republika (TIC) v souvislosti s čerpáním veřejných prostředků soustavně a dlouhodobě páchá trestnou činnost.
 
Činí tak s bohorovností sobě vlastní, neboť se domnívá, že kamufláž, kterou jí do značné míry skutečně poskytuje v médiích pečlivě budovaný obraz strážce veřejného Dobra, spolehlivě zakryje zkaženou podstatu její činnosti, která má s transparentností společné pouze ono slovo v názvu.
 
Rád bych předeslal, že v této souvisosti dnes podávám trestní oznámení pro podezření ze spáchání třech závažných trestných činů. Doufám, že se vyšetřující orgány nezaleknou a trestnou činnost této organizace důkladně prověří.
 
Rovněž podám dnes podnět k zahájení kontroly TIC příslušným Finančním úřadem.
Plné texty obou těchto podání jsou Vám samozřejmě k dispozici v příloze této zprávy, stejně jakož v nejbližší době i na stránkách  www.netransparency.cz
TIC dle mých zjištění soustavně obchází nejen platné zákony, ale i pravidla, které má sama tendence nastavovat, veřejně je prezentuje a nesmlouvavě jimi moralizuje svět okolo sebe. Pojďme se tedy podívat, jak se k dodržování zákonů, ale i svých vlastních pravidel sama staví.
 Na základě mých zjištění, které jsou obsahem mého trestního oznámení, se TIC dopustila:
 
-   Trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, když své zisky pramenící především ze služeb pro instituce státní a veřejné správy řádně neuvedla ve svém účetnictví. Prokáže-li se, že šlo o daňový únik, pak vzhledem k faktu, že šlo až o milionové částky, hrozí statutárnímu orgánu TIC trest odnětí svobody až 5 let. Tato trestná činnost se týká především spolupráce TIC s Úřadem vlády ČR, nebo Ministerstvem zemědělství ČR, potažmo státním podnikem Lesy ČR.
 
- trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, když se aktivně podílela na účelovém obcházení zákona o veřejných zakázkách. TIC opakovaně čerpala veřejné prostředky v objemu přesahujícím 2 mil. Kč za rok v rámci jednoho zadavatele, aniž by bylo vypisováno řádné výběrové řízení. Tato nezákonná činnost se týká spolupráce TIC s Ministerstvem zemědělství ČR, (potažmo s podnikem Lesy ČR), se společností České dráhy a.s. a v konečném důsledku i s Ministerstvem vnitra ČR. Za toto jednání hrozí statutárnímu orgánu TIC trest odnětí svobody ve výši až 8 let. Co by asi na toto jednání řekla skutečná protikorupční autorita?
 
- trestného činu neoprávněného podnikání. Jedním z hlavních příjmů TIC je poskytování poradenských, právních, auditorských a kontrolních služeb za odměnu. Tyto služby jsou organizací TIC vykonávány zcela mimo rámec statutu obecně prospěšné společnosti a bez jakéhokoliv oprávnění (zejména k výkonu auditorské činnosti). Za poskytování těchto služeb byly TIC uhrazeny finanční prostředky v řádu milionů korun. Toto protiprávní jednání se týkalo spolupráce TIC s Ministerstvem zemědělství ČR (resp. s podnikem Lesy ČR), Státním fondem životního prostředí či Národním technickým muzeem v Praze. Trestní sazba za neoprávněné podnikání by v tomto případě mohla dosáhnout výše až 5 let odnětí svobody, neboť tak došlo k značnému (neoprávněnému) obohacení.
 
TIC se rovněž dopustila řady správních deliktů, které tvoří obsah podání Finančnímu úřadu. Jedná se o soustavné porušování zákona o účetnictví, ale i zákona o přestupcích ze strany TIC formou uváděním nepravdivých údajů ve výročních zprávách a zkreslováním účetnictví. Zatajováním některých výnosů docházelo ke snižování zisku TIC, což umožňovalo manipulovat s prostředky určenými na odměny řídících orgánů. Docházelo k tomu především při účtování za poskytnuté služby Úřadu vlády ČR, Ministerstvu zemědělství ČR, Státnímu fondu životního prostředí, Ministerstvu kultury ČR a společnosti České dráhy a.s.
 
Proto vše jsem se nyní rozhodl podat trestní oznámení a podnět příslušnému Finančnímu úřadu. 
 Rád bych ještě před tím uvedl, že všechna tato svá zjištění považuji za natolik závažná, že jsem rovněž nechal vypracovat žalobu k Městskému soudu v Praze na zrušení obecně prospěšné společnosti Transparency International Česká republika, kterou v nejbližších dnech řádně podám.
 
Věškeré údaje mnou dnes uvedené naleznete v nejbližší době jak na stránkách www.netransparency.cz  
 
Děkuji za Vaší pozornost a účast k tomuto závažnému tématu.
 
Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.