Okamura: Vláda by neměla nikoho obviňovat jen tak z plezíru a bez důkazů

15.01.2019 4:33

Komentář na facebookovém profilu k varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před výrobky čínských firem Huawei a ZTE

Okamura: Vláda by neměla nikoho obviňovat jen tak z plezíru a bez důkazů
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve svém varování před firmou Huawei nepředložil žádné důkazy a čínská strana se cítí poškozena“, řekl premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na televizi Prima. Takže česká vláda tady někoho obviňuje bez důkazů?

Prezident Miloš Zeman před tím řekl, že Čína chystá kvůli varování před firmami Huawei a ZTE odvetná opatření a jsou ohroženy investice za miliardy korun. Podle něho už o tom mají informaci někteří členové vlády. Zeman též řekl, že šéf BIS Michal Koudelka a šéf Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil ohrozili varováním před těmito firmami ekonomické zájmy Česka.

Pokud opravdu neexistují žádné důkazy, tak má prezident Zeman pravdu. A vláda Andreje Babiše by z toho měla vyvodit důsledky. Vláda by neměla nikoho obviňovat jen tak z plezíru a bez důkazů. Když to navíc může ohrozit zájmy českého hospodářství. Celá kauza ukazuje bohužel nekompetenci Babišovy vlády.

Podle prezidenta Zemana by na kauzu mohly doplatit společnosti Škoda Auto a PPF. Ohrožena by mohla být i investice 8,5 miliardy korun, které plánovala Huawei investovat do rozvoje 5G sítí v ČR. Řekl, že při jeho minulé návštěvě uzavřela Škoda Auto v Číně dohodu o investici. „Pokud bude Čína omezovat svou podporu této investiční aktivitě, tak to neblaze zasáhne nejen tento podnik, ale i celý automobilový průmysl a tím i českou ekonomiku,” řekl Zeman.

Hnutí SPD podporuje ekonomickou diplomacii a diverzifikaci českého exportu, aby česká ekonomika nebyla tolik závislá na Německu a zemích Evropské unie. Každý rozumný hospodář diverzifikuje své portfolio, aby snížil rizika. Pokud se prohlášení NÚKIB a české vlády, ve kterých obviňují Huawei a ZTE, neprokáží, tak to vskutku poškodí české národní zájmy a české hospodářství. Obecně platí, že Česká republika by se měla chovat dle svých národních zájmů, a ne ve všem panáčkovat podle toho, jak v Bruselu, Washingtonu či Berlínu písknou.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…