Okamura: Zákony jsou tu pro lidi, ne pouze pro právníky a jejich účelové kličkování

19.11.2013 16:00

Tisková zpráva z dnešní tiskové konference po schůzi poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Okamura: Zákony jsou tu pro lidi, ne pouze pro právníky a jejich účelové kličkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie schválil návrh paragrafového znění zákona o péči řádného hospodáře u svěřeného majetku veřejnoprávních korporací, který konečně zakotví povinnost všech, kdo hospodaří s veřejným majetkem, starat se o něj tak jak tomu už dnes je u jednatelů soukromých společností a u starostů.

Ti, kdo hospodaří s veřejným majetkem, budou moci být v případě pochybení stíhaní za trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. 

Veřejnost a média si totiž dodnes neuvědomují zásadní fakt, že veřejné činitele - s výjimkou starostů - nelze stíhat za tento trestný čin a to proto, že k jeho kvalifikaci je třeba, aby daná osoba porušila zákonnou povinnost, A protože naši ministři nebo hejtmani žádnou zákonem danou povinnost pečovat o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře nemají, pak mohou hospodařit tak, jak hospodaří.

Pokud dodrží v současnosti zákon o veřejných zakázkách, mohou například nakupovat předražené nebo zbytečné služby, aniž by za to mohli být nějak postižení.

V praxi se to dnes projevuje tím, že za stejný materiál či služby, platí ministerstva často diametrálně odlišné částky.

A nejvyšší kontrolní úřad může kontrolovat a sepisovat zprávy o zbytečných výdajích donekonečna, protože v praxi pro viníky neexistuje postih.

Návrh zákona podáme k projednaní Poslanecké sněmovně v nejbližším možném termínu.

Dalším bodem jednání dnes byl nový občanský zákoník, který má platit od nového roku 2014.

Po konzultacích s odborníky i s partnery jiných stran jsme dospěli k závěru, že nejlepší řešení by bylo odložení jeho účinnosti o rok, a v průběhu roku sestavit tým expertů a zástupců stran a spolu s nimi tento paskvil opravili do podoby, která způsobí co nejmenší škody.

Tento týden v pátek máme na naší žádost schůzku s premiérem Jiřím Rusnokem za přítomnosti ministryně spravedlnosti Marie Benešové, kde jim navrhneme, aby vláda požádala Poslaneckou sněmovnu o odklad data účinnosti občanského zákoníku o rok tak, aby začal platit až od roku 2015. O tomto návrhu jsme již jednali s Andrejem Babišem a Vojtěchem Filipem a ti také souhlasí s tím, že bychom měli začít tuto diskusi o odložení platnosti zákoníku o rok. V tomto smyslu hnutí Úsvit osloví i další strany ve Sněmovně a požádá je o podporu.

Společně s odložením účinnosti občanského zákoníku navrhujeme pozastavit účinnost také všech souvisejících zákonů a předpisů. Cílem není zákoník zrušit, ale to co je prospěšné ponechat a to co je nesmyslné a zatěžující opravit.

Proti stávající podobě protestuje jak akademická obec, tak právníci z praxe a to shodně advokáti i soudci.

Pro nás laiky je zásadní to, že nový občanský kodex je neskonale složitý, a nesrozumitelný - znamená v praxi to, že dovolání se práva bude pro občany daleko složitější a dražší. Novému kodexu nerozumí sami právníci a soudci a samozřejmě chybí jakákoli judikatura - což znamená, že v mnohých oblastech končí jakákoli předvídatelnost práva.

Jako největší problémy nového kodexu definovala např. skupina vysokoškolských učitelů na brněnské právnické fakultě a soudců Nejvyššího soudu: 

nemodernost návrhu, zásadní diskontinuitu se stávajícím právním řádem, špatnou koncepci vazeb na veřejné právo a absenci odpovídající procesní úpravy.

Další výhrady vyslovila například soudkyně Tribunálu Soudního dvora Evropské unie Irena Pelikánová - mezi ně patří to, žetato změna českého soukromého práva přinese občanům a podnikatelům velké náklady a problémy, zákon je špatně kompatibilní s evropskými trendy a kodex není dostatečně vnitřně jednotný. 

Podle odborníků  je na zákoně zjevná nezkušenost autorů s legislativní prací, autoři zákona viditelně více ustupovali tlakům politickým než odborně právnickým. 

V praxi bychom to viděli tak, že vláda by mohla navrhnout zmíněné odložení účinnosti příslušných zákonů o rok a sněmovna by je mohla ve zkráceném řízení odsouhlasit tak, aby pan prezident stihl odložení podepsat do konce letošního roku.

S tímto návrhem jdu v pátek odpoledne za premiérem, s kterým jsme si za tímto účelem domluvili schůzku. 

Toto řešení je reálné a to vzhledem k tomu, že tu panuje všeobecná odborná shoda, že stávající zákon je špatně napsaný a tento názor sdílí i drtivá většina poltického spektra - tedy zřejmě všichni krom části ODS.   

Samozřejmě odložením účinnosti se z právního pohledu nic neděje - platí dál stávající občanský nebo obchodní zákoník a další související předpisy.

Cílem našeho snažení je, aby nejen nový občanský zákoník, ale i všechny další zákony byly maximálně srozumitelné i pro občany.

Chceme nastartovat přesně opačný trend, než tu zavedla právnická lobby pana Pospíšila - to co tady exministr Pospíšil zavedl je, že právo se stále více zapleveluje a komplikuje tak, aby bylo co nejméně srozumitelné pro normálního člověka. 

Srozumitelné zákony, lze totiž i snadno dodržovat, uplatňovat a vymáhat. Každý normální občan by měl mít možnost se v zákonech zorientovat sám. 

Zákony jsou tu totiž  pro lidi, ne pouze pro právníky a jejich různé účelové kličkování. Pokud je v zákonech a právu zmatek, slouží to jen chaosu, nekalým praktikám a gaunerům, kteří  z chaosu profitují. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Revizi rozpočtového určení daní předcházela rozsáhlá debata

14:07 Ministr Stanjura: Revizi rozpočtového určení daní předcházela rozsáhlá debata

Vláda schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), jejímž cílem je nejen posílení daňový…