Ostravští sociální demokraté zvolili nového předsedu, zákaz z Prahy považují za neoprávněný

14.01.2017 19:30

Okresní konference ČSSD v Ostravě v pátek 13. ledna večer schválila nové vedení. Novou předsedkyní se drtivou většinou hlasů přítomných stala Jana Vajdíková. Svolání okresní konference požadovaly místní organizace ČSSD. Zákaz, který učinilo Politické grémium ČSSD krátce před konferencí, považují ostravští sociální demokraté za neoprávněný.

Ostravští sociální demokraté zvolili nového předsedu, zákaz z Prahy považují za neoprávněný
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V úvodu okresní konference byli všichni přítomní seznámeni s usnesením Politického grémia ČSSD, které pozastavilo výkon usnesení okresního výkonného výboru (OVV) ČSSD Ostrava a uložilo OVV nesvolávat okresní konferenci až do rozhodnutí předsednictva ČSSD o stížnosti krajského předsedy Miroslava Nováka na průběh a výsledky okresní konference z 27. 11. 2016. Ostraváci udělají vše pro to, aby se mohli zúčastnit sjezdu ČSSD, kde se bude volit nové vedení strany. 

„Máme odborné stanovisko, které říká, že grémium nemůže zakazovat realizovat práva dle Stanov ČSSD ani pozastavit usnesení OVV ani řešit stížnosti. Delegáti okresní konference odhlasovali, že konference proběhne, a proto jsme pokračovali podle plánovaného programu. Je pro nás směrodatné stanovisko Okresní kontrolní komise, která konstatovala, že usnesení, přijatá na konferenci 27. 11. 2016, jsou platná a v souladu se Stanovami ČSSD. Přesto jsme hlasování o odvolání předsedy a členů OVV pro jistotu zopakovali,“vysvětlil Adam Rykala, místopředseda OVV ČSSD Ostrava.

Část přítomných, především z porubské místní organizace, z konference odešla, ale konference byla usnášeníschopná. Znovu odvolala předsedu L. Palyzu na několik členů OVV a zvolila do čela Janu Vajdíkovou. „Jsem si vědoma, že pan Palyza se cítí být po rozhodnutí předsednictva nadále předsedou, ale já jsem přesvědčena stejně jako ostatní, že jeho odvolání bylo platné a především, že nemá podporu většiny členů. Doufám, že brzy skončí spory, které poškozují celou ČSSD, budeme se moci soustředit na přípravu předvolební kampaně a konečně ukázat lidem, že chceme politiku v Ostravě dělat jinak, lépe a pro občany,“ uvedla Jana Vajdíková, nová předsedkyně OVV ČSSD Ostrava.

V Praze ve stejnou dobu jednalo Předsednictvo ČSSD. Zákaz stanovený grémiem zmírnilo a určilo, že do 9. února má být svolána nová okresní konference. „Předpokládáme, že předsednictvo přihlédlo k tomu, že na Okresní konferenci v Karviné, a zřejmě i na dalších konferencích, proběhlo hlasování podobně jako v Ostravě a hrozilo, že by také byla zneplatněna a karvinští delegáti, a možná i další, by se nemohli zúčastnit sjezdu v Brně,“ doplnil Adam Rykala.

Převážnou část okresní konference se diskutovalo o situaci ve městě, o senátních a krajských volbách a o tématech, na které by se organizace měla v následujícím období zaměřit. Okresní konference mimo jiné také vyzvala Miroslava Nováka, aby se v případě nesouhlasu s výsledky jednání orgánů Okresní organizace ČSSD Ostrava obracel na příslušné kontrolní orgány ČSSD, tj. na okresní kontrolní komisi a případně na krajskou kontrolní komisi tak, aby se podařilo vzniklé problémy vyřešit na půdě krajské organizace ČSSD Moravskoslezského kraje a nedošlo k oslabení pozice okresní a krajské organizace ve vztahu k ústředním orgánům ČSSD a veřejnosti, což by mohlo vést k poškození ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v tomto roce.

Dále Okresní konference ČSSD Ostrava žádá Politické grémium ČSSD a ÚT ČSSD ve spolupráci s ÚS ČSSD o poskytnutí zápisů a usnesení z jednání všech okresních a krajských konferencí ČSSD, konaných v roce 2016 a 2017, a to na základě všeobecného a ničím ve Stanovách neomezeného práva na informace.

O svolání včerejší konference požádalo 15 místních organizací, mezi nimi například městské organizace: Moravská Ostrava, Bělský les a Dubina, Zábřeh, Výškovice, Slezská Ostrava, Hošťálkovice nebo Bartovice a Radvanice. Společným požadavkem byla potřeba začít lépe koordinovat politiku, přípravu na volby a komunikaci ČSSD v Ostravě. Důvodem nespokojenosti členů i odvolání L. Palyzy jsou především neuspokojivé výsledky krajských a senátních voleb, zánik koalice na městské úrovni a celkově špatné směřování ostravských sociálních demokratů.

Jana Vajdíková je místopředsedkyní místní organizace ČSSD Moravská Ostrava a Přívoz, zastupitelkou v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a členkou dopravní komise Rady města Ostravy. V současnosti pracuje na Odboru dopravy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Odborně se zabývá dopravou. A působí jako místopředsedkyně odborové organizace při Krajském úřadu MSK. Aktivně spolupracuje již několik let s Armádou spásy a věnuje se pořádání různých sociálních sbírek. V Ostravě žije od roku 1992, má jednu dceru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…