Oulehla (KSČM): Nečas by mohl dobře nahradit Švejka

12.07.2013 17:25

V knize totiž Švejkův spoluvězeň vykřikoval po atentátu na arcivévodu »Já jsem nevinej!« a neuspokojila jej ani lapidární odpověď Švejkova, že Kristus pán byl taky nevinej a přece ho ukřižovali.

Oulehla (KSČM): Nečas by mohl dobře nahradit Švejka
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Podobně i premiér v demisi Nečas zaujal, sotva za paní Nagyovou zaklapla vrátka, obrannou pozici s nevinou ve štítě a, protože jako praktikující katolík zná dobře Kristův osud, svoji nevinu nejen hlásal, ale chtěl ji projevit i před vyšetřovatelem. Dočkal se dřív než husa klasu a příležitost je tady. Namísto procesního postavení svědka, o němž snad ve skrytu duše snil, dostalo se mu rovnou kandidatury na obvinění.
 
Argumentace pana bývalého předsedy ODS, jeho spolustraníků i koaličních souputníků, že trafiky pro poslance nebyly korupcí, ale toliko politické dohody, které nelze kriminalizovat, tahá za uši. Je přece rozdíl, jestli někdo napřed ukončí mandát a, protože je jakkoli cenný, tak je uplatněn např. jako stranický manažer bez toho, že by si to kladl za podmínku nebo mu to bylo jako úlitba dopředu slíbeno a dáno, a mezi stavem, kdy se mandátu vzdá za smluvenou funkci ve státní správě.
 
Samozřejmě, okolnosti, zda se stal skutek, nakolik naplňuje znaky trestného činu a zda jej spáchal předseda vlády, jsou teprve nastoleny, ale mandátový a imunitní výbor ani sama sněmovna to nevyřeší, protože od toho přece není. Přesto si páni poslanci osobují ve svých vystoupeních toto postavení až běda, jako by se jejich právní vědomí permanentně potácelo v alkoholovém opojení.
 
Okolnost, že se podobně kšeftovalo v minulosti, nikoho nevyviňuje. Pokřik o kriminalizaci politiků je pak lichý a svrchovaně účelový. Nelze před trestním procesem přeci bránit holiče, když se rozhodnou stříhat všechny klienty šmahem dohola a trochu je přitom pořezat s poukazem, že jde o kriminalizaci holičů. Ostatně ten případ nenastane, protože holiči nejsou vládní politici. Politik, který se pod vlajkou politické účelovosti zpronevěří zákonu, je stejně trestný jako každý, jenž poruší zákon. V tom tkví principy právního státu.
 
Pan Nečas měl přezdívku »pan čestný«. Nu, a nyní mu přece nic nebrání, aby se tak projevil i před Poslaneckou sněmovnou a umožnil tak svoje vydání, protože jinak z něj nikdo, ale opravdu nikdo vinu nesmyje.

Drahoslav Oulehla – člen Zastupitelstva Kraje Vysočina (KSČM)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.